Svečano otvoreni Dani Zaima Muzaferije: Visoko je glavni grad BiH

0
6

Visoko – Promocijom kataloga Tragovi 2014, te otvorenjem izložbe djela Gabrijela Jurkića u prepunom Zavičajnom muzeju večeras je u Visokom počela 12. manifestacija Dani Zaima Muzaferije.

Manifestacija posvećena velikanu bh. glumišta od 2003. godine održava se u Visokom, a ove godine posebnu posvetu ima i profesorica Vera Muzaferija, koja nažalost više nije među živima od 22. septembra.

– Sa ponosom mogu reći da smo otvorili 12. manifestaciju Dani Zaima Muzaferije i izložbu Gabrijela Jurkića i da pokazujemo kontinuitet i upornost, da i u nekim težim vremenima napravimo vrhunsku manifestaciju kulture. Visoko je sa ovom manifestacijom, a posebno sa ovom Jurkićevom izložbom, bar večeras prijestolnica kulture i glavni grad BiH. Moram spomenuti i našu Veru Muzaferiju, sjajnu profesoricu, koja nažalost više nije s nama, a bila je najveseliji član ansambla Teatra Total i koja je bila omiljena među svojim đacima.

Nevjerovatno je kako je ta žena voljela svoju profesiju i pozorište, i kako je radila sa mladim. Ali znam da bi ona voljela da smo svi veseli i radosni, te da uživamo u ovim danima dok traje manifestacija, kazao je Rasim Kadić, predsjednik Udruženja Ars tragovi, koje je organizator manifestacije, te se posebno zahvalio sponzorima.

– Mnogo sam zahvalan institucijama, koje su nam omogućile da Jurkićeve slike budu u Visokom i uvjeren sam da će ova izložba, koja će trajati sedam dana, biti događaj u kojem će mnogi uživati, jer pet njegovih kapitalnih djela nikad nisu bili na jednom mjestu. Sve u svemu, uz veliku pomoć naših prijatelja i sponzora Sarajevske pivare, BH Telecoma, BH Pošte, te naravno visočkih sponzora, ali i veliku podršku medija, mislim da smo napravili jednu manifestaciju na koju možemo biti ponosni, rekao je Kadić.

Nakon svečanog otvorenja izložbe gosti i zvanice uputili su se u Galeriju Likum, gdje je Sarajevska pivara, koja je generalni sponzor, organizovala prijem za zvanice.

– Čast nam je da možemo podržati ovaj projekt, čime smo, između ostalog, omogućili da građani pogledaju slike izvrsnog bh. slikara Gabrijela Jurkića, a neke od njih su po prvi put napustile njegovo rodno Livno. Nakon otvaranja smo organizirali i svojevrsni prijem za zvanice, naravno, uz Sarajevsko. Ovo je samo jedan  u nizu kulturnih događaja koje smo podržali u proteklih šest mjeseci. Uz mnogobrojne manje kulturne projekte, podržali smo inicijativu za otvaranje Zemaljskog muzeja BiH, snimanje domaćih filmova, organizirali izložbu u Umjetničkoj galeriji BiH, a projekt na koji smo posebno ponosni je otvaranje jedinog muzeja pivarstva u našoj zemlji, čime smo kulturno-historijskoj ponudi BiH dodali još jednu vrijednost. Izuzetno nam je važno da poslujemo društveno odgovorno i dajemo doprinos zajednici i kvaliteti života svih nas, pa i na ovakav način, kroz umjetnost i kulturu, rekla je PR direktorica Sarajevske pivare d.d. Melisa Sefer-Liçin.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime