Svečano otvorena džamija u bihaćkom džematu Pokoj

0
5

otvaranje dyamijeBihać  ̶  U prisustvu velikog broja vjernika sa područja Bihaća i susjednih općina Unsko-sanskog kantona, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti grada Bihaća i USK-a, te Huseina ef. Kavazovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH danas svečano otovrena džamija u bihaćkom džematu Pokoj.

Čast da u prisustvu reisa Kavazovića i brojnih vijrnika svečano otključa vrata džamije pripala je džematlijama Nuri Halavać i Amilu Bajriću u ime Munira Zulića.

Na lokaciji nove džamije prije više od 100 godina izgrađena je džamija, a nakon II. Svjetskog rata nova džamija od drveta, potom betonska, da bi polovinom 2007.godine džematlije krenule u izgradnju nove džamije.Kako su istakli u svom obraćanju Muhamed Veladžić, imam džamije Pokoj i Halim Zulić, predsjednik džamatskog odbora, izgradnju džamije najvećim dijelom financirale su džamatlije, svojim novčanim prilozima, radovima i građevinskim materijalom, te brojna privatna i javna preduzeća,institucije, grad Bihać, te džematlije iz ostalih džamata u USK-a. Izgradnja džamije je koštala oko 470.000 KM.

Zahvalivši se reisu Kavazoviću na dolasku u Bihać i prisustvu otvorenju džamije u Pokoju, mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća u svom obraćanju istakao je da je bošnjački narod izborom reisa Kavazovića dobio duhovnog i vjerskog lidera kojeg zanimaju svakodnevni problemi običnog čovjeka i izazovi s kojim se država BiH i društvo susreće.

“ Sretan sam kada nam u goste dođe reis Kavazović jer svima nama njegovo prisustvo i njegove poruke daju snagu da odgovorno i pošteno obavljamo dužnosti. Islamska zajednica je u temeljima ove države, iz njenih redova krenuo je zajedno sa drugim patriotima otpor agresoru i grad Bihać nema dilemu da li treba pomagati rad Islamske zajednice u BiH. Mi smo to djelima pokazali osiguravši i realiziravši prošle i ove godine 300.000 KM za naše džamije, izgradnju džematskih kuća i naše imame. To ćemo činiti i u narednom periodu oslanjajući se na poruke reisa Kavazovića koje naglašavaju da nam danas treba jedinstvo bošnjačkog naroda “- kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Galijašević.

U svojim obraćanjima Mensur ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać i Hasan ef. Makić, muftija Bihaćki istakli su zahvalnost mještanima i svim institucijama i preduzećima koji su izdvojili sredstva za gradnju jedne od najljepših džamija u Bihaću. Zahvalu džematlijama uputio je i Husein ef. Kavazović, reis-l-ulema Islamske zajednice u BiH , kzavši u svom obraćanju da je posebno sretan kada dolazi u Krajinu i prisustvuje svečanostima u kojima se otvaraju džamije kao simboli islama, ali i međusobnog uvažavanja, tolerancije i suživota.

“ Kada vidim veliki broj vjernika danas u Pokoju na otvorenju džamije posebno sam sretan jer Krajišnici znaju koji su im prioriteti u životu i da je vjera temelj društva na kojem počiva duh našeg naroda. S vremena na vrijeme potrebno je da kao muslimani i muslimanke uvidimo kakvo je naše duhovno stanje, kuda mi to idemo , kud bi trebali ići, o čemu bi kao narod trebali povesti računa, te šta je važno za nas muslimane na ovim prostorima. Mnogo izazova je danas pred nama, ali svaki možemo prebroditi vjerujući u dragog Allah dž.š. i u svoj narod koji mora biti jedinstven i odlučan da njeguje tradiciju islama na ovim prostorima i da zajedno sa drugima gradi državu BiH “- kazao je reis Kavazović.

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime