Svečano otvorena dionica puta u Bioči koja povezuje općinu Ilijaš sa općinom Novi Grad

0
13

 

Ilijaš – Poznato je da putevi baš kao i mostovi spajaju ljude , kulture i običaje. Danas je u 12 sati  upriličeno svečano otvorenje još jedne dionice  asfaltiranog puta na  putnoj komunikaciji Bioča-Ahatovići-Novi Grad . Naime, radi se o putu dužine 920 metara i širine 3,5 metara koji spaja dvije općine , općinu  Ilijaš sa općinom Novi Grad.  Vrijednost  ukupne investije  za izgradnju pomenute dionice puta je 151.000 KM, od toga 101.000 KM finansirala je Direkcija za puteve KS,a  50. 000  KM je finansirala Općina Ilijaš.

Uz prisustvo stanovništva mjesne zajednice Bioča, načelnika Općine Ilijaš i Općine Novi grad, direktora Direkcije za puteve KS, predsjednika MZ Bioča te ministra saobraćaja  KS  i drugih zvaničnika Općine Ilijaš kojima ova putna komunikacija znači mnogo, svečano je otvoren novoasfaltirani put koji ima višestruki značaj.

Predsjednik MZ Bioča Elmin Brkić govorio je o značaju puta  za stanovnike mjesne zajednice.

,,Ova dionica puta mnogo će značiti za stanovnike mjesne zajednice jer će nas povezivati sa glavnim gradom Sarajevom i samim tim umanjili smo kilometražu do grada, jer ovom dionicom puta samo je 7 km do općine Novi Grad. Obzirom da se većina stanovništva naselja Bioča bavi poljoprivredom ova dionica puta će im olakšati transport proizvoda do  pijaca u Sarajevu“.

Prošle godine kroz novu kategorizaciju puteva,  put Stari Ilijaš- Bioča-Ahatovići-Novi Grad proglašen je regionalnim putem drugog reda. Općina Ilijaš zajedno sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo je pristupila rekonstrukciji pomenutog puta. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić  odmah je prepoznao važnost ovog puta i upoznao nas sa budućim planovima vezanim za pomenutu dionicu puta.

,, Asfaltiran je i rekonstruisan ključni dio puta koji je također i alternativna putna komunikacija prema Novom Gradu. Od škole u Bioči do tramvajske stanice na Stupu je 8 km udaljenosti, tako da je ova putna komunikacija jako bitna za stanovništvo sa aspekta blizine grada i puno će doprinijeti, prije svega poljoprivredi, zatim turizmu te izgradnji apartmanskih naselja. Mi ćemo kroz budžete za 2016. godinu nastojati da u potpunosti završimo ovu dionicu i time stvorimo što bolje komunikacijske uslove i generalno bolje uslove za povezivanje svih ovih prostora“.

Najveći dio ove dionice puta se nalazi na području općine Ilijaš, međutim, nekoliko metara nedovršenog puta obuhvata prostor općine Novi Grad, iz tog razloga je načelnik Semir Efendić danas prisustovao svečanoj ceremoniji otvorenja i izrazio veliku volju za saradnju pri rekonstrukciji nedovršene dionice puta.

,, Mi imamo ukupno 1400 metara puta koji moramo rekonstruisati kako bi se spojila općina Ilijaš sa općinom Novi Grad ovim putem. Mi smo ove godine izdvojili jedan dio sredstava iz budžeta kako bismo podržali općinu Ilijaš na njihovom dijelu dionice puta. U saradnji sa Direkcijom cesta planiramo da u narednoj godini  završimo tih nekoliko metara na općini Novi Grad  i mislim da bi otprilike u idućoj godini  ove dvije općine trebale biti spojene ovom saobraćajnicom“- kazao je Efendić.

On je također naglasio da je saobraćajnica od velike važnosti za stanovnike naselja Ahatovići i Dobroševići te da se problemi brže rješavaju kada su snage udružene.

U realizaciji rekonstrukcije dionice puta koja povezuje dvije općine je uključena i Direkcija za puteve KS koja je većinskim dijelom finansirala projekat. Direktor  Direkcije za puteve KS Adem Zolj je svojim prisustvom uveličao svečani čin otvorenja.

,, Ovo je jedan strateški pravac veoma značajan za obje općine, za naselje Bioča, za povratnike ovog mjesta . Raduje me što vidim da je u blizini škola i što ima djece  i što se ostvarila jedna korisna saobraćajna veza. Mi smo počeli prije par godina realizaciju ovog projekta i zavisno od novca realiziramo zajedno sa općinama dionicu po dionicu. Očito je da čim završimo dionicu prema Ahatovićima da ćemo morati rekonstruisati od početka dionicu koja je urađena prije petnaest godina jer je oštećena, tako da ovdje i dalje ostaje Direkcija za puteve KS“- rekao je direktor Direkcije za puteve KS.

Rekonstruisana dionica puta će koristiti poljoprivrednicima, stanovništvu dviju općina i mnogim drugima koji ne vole gužve u saobraćaju, koje će ubuduće izbjegavati korištenjem novoasfaltirane saobraćajnice i samim tim uštedjeti na vremenu.  Presijecanjem crvene vrpce, danas tačno u 12 sati,  novoasfaltirani put je pušten na korištenje.

(radioilijas.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime