Sve po spisku: Organizatori otpora agresiji na BiH još u ilegali

0
13

salko-bukvarevic04062015

Sarajevo – Ni nakon niza pokušaja u posljednjih deset godina, ništa od uvođenja organizatora otpora agresiji na BiH u zakon!

Spiskovi “ilegalaca” koje prave boračke organizacije (Patriostka liga BiH, Zelene beretke, Organizatori i pokretači otpora FBiH i Hrvatsko vijeće obrane) nikako da se okončaju i završe u rukama Salke Bukvarevića, ministra za pitanja boraca FBiH.

– Za sada, definitivne i zvanične spiskove organizatora otpora još nismo dobili od boračkih organizacija! Ukoliko bude iskrene volje kod boračkih organizacija da ove spiskove urade istinito i pravedno, mogli bi ovaj njihov zahtjev za rješavanje statusa organizatora otpora riješiti u razumnom roku – nada se ministar Bukvarević.

Kaže, uredba koja bi regulisala broj organizatora otpora i njihove prinadležnosti je u pripremi i ona će biti urađena na osnovu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica. Pretpostvalja, na spiskovima organizatora otpora bilo bi oko 600 “ilegalaca”.

Dakle, organizator otpora agresiji na BiH imao bi prava slična dobitniku Zlatnog ljiljana: mjesečna nadoknada i pravo na odlazak u povoljniju starosnu penziju.  Na godišnjem nivou, za njihove prinadležnosti trebalo bi izdvojiti oko 1.600.000 KM.

Podsjetimo, organizator otpora je osoba koja je od 18. septembra 1991. do 8. aprila 1992. učestvovala u organizaciji otpora, potom nastavila angažman u oružanim snagama, MUP-u, Civilnoj zaštiti… do 23. decembra 1995, osim ako njen angažman nije bio spriječen pogibijom, ranjavanjem, zarobljavanjem, odvođenjem u logore, interniranjem u treće zemlje, te da nije osuđivana za ratne zločine.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime