“Sve je izgledalo kao da se normalizuje, a onda je došao rat”

0
0

Imala sam sjajnu učiteljicu u osnovnoj školi. Ona je bila moj uzor. Ne sjećam se da sam odlučila da želim biti učiteljica koliko se sjećam da sam odlučila da želim da budem baš kao ona. Cijeli moj život je postao učenje. Učila sam unaprijed lekcije kako bih mogla učestvovati u nastavi. Dok su se moja braća i sestre igrali oko kuće, ja bih začepila uši i radila zadaću. Obrazovanje je bila moja strast. Mislila sam samo o tome. Čak nisam ni željela da se udam. Bila sam među najboljim u srednjoj školi i na univerzietu. Dobila sam stipendiju za master na njemačkom univerzitetu. Onda sam upoznala muškarca koji me podržavao u obrazovanju, pa sam odlučila da se udam. Ali četiri mjeseca kasnije poginuo je u saobraćajnoj nesreći. A ja sam bila trudna.

Odmah nakon smrti moga muža znala sam da ću se morati odreći svojih snova. Pala sam u duboku depresiju. Trebala sam biti samohrana majka i morala sam se potpuno usmjeriti na podizanje djeteta. Mislila sam da nikada neću moći učiniti nešto sa svojim životom. Propustila sam orijentaciju za njemački univerzitet. Propustila sam časove njemačkog jezika. Sve je izgledalo kao da se izmiče. Rodila sam kćerku i odselila se kod roditelja. Kada sam vidjela svoju kćerku, shvatila sam da je potrebno da vratim svoj život u normalu. Ona je već izgubila oca. Nisam željela da također izgubi i svoju majku. Upisala sam se na Univerzitet u Damasku i nastavila sam studij. Diplomirala sam među najboljim. Počela sam raditi kao profesor dok sam radila doktorat. Moja kćerka je rasla. Sve je izgledalo kao da se normalizuje. A onda je došao rat.

Zato što sam izbjeglica moj život je pauziran. Moje studije su prekinute. Ne radim. Nemam karijeru. Zato što sam Sirijka, nije mi dozvoljeno da učestuvujem u društvu. Godinama ništa ne radim. Nekada sam bila vesela osoba. Uvijek su me pozivali na zabave. Sada bih da budem sama. Postala sam nervoznija i agresivnija. Viknem zbog gluposti. Želim da ponovo započnem svoj život. Prošlog četvrtka sam saznala da idem u državu po imenu Sjeverna Karolina. Jako sam nervozna. Ne znam ništa o tome. Više od svega želim da završim svoje obrazovanje. Ali uglavnom se nadam da šta god me očekuje je bolje od onoga kroz šta sam prošla.

Zar ne izgleda kao Amerikanka? Gospođa koja nas je intervjuirala kazala je da izgleda kao Amerikanka. Ona je jako uzbuđena. Ona je mlada, tako da znam da će engleski jezik naučiti vrlo lako. Onaj je jako pametna djevojčica. Već je odlučila kako će izgledati njena soba u Sjevernoj Karolini. Ne prestaje da priča o tome. Ona kaže da će puno plivati i da će naučiti kako se koristi računar. Neko joj je kazao u njenoj školi da djeca u Americi mogu da rade šta god žele i da se na njih nikad ne viče. Kad god pokušam da je kaznim, ona mi kaže: “To neće moći u Americi”.

Amman, Jordan, izbjeglica iz Sirije

Izvor: islambosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime