Sve bh. izbjeglice širom svijeta će izgubiti status?

0
10

imagesBiH – Bosna i Hercegovina predlaže suspenziju implementacije preporuke o ukidanju statusa i predlaže zajedničku akciju svih aktera uključenih i odgovornih za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, s rokom implementiranja do kraja 2017. godine – navedeno je u stavu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi s prijedlogom deklaracije o prestanku statusa za izbjeglice iz BiH i Republike Hrvatske.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić je u razgovoru za Agenciju FENA kazao da je početkom godine, tačnije u drugom mjesecu ove godine, UNHCR pokrenuo inicijativu na međunarodnom planu u vezi s prijedlogom deklaracije o prestanku statusa za izbjeglice iz BiH i Republike Hrvatske.

Po njegovim riječima, BiH je veoma ozbiljno shvatila ovo pitanje i još u drugom mjesecu resorno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je UNHCR birou za Evropu i UNHCR-u, predstavništvu u Sarajevu, dalo stav u vezi s prijedlogom deklaracije.

Nenadić navodi da ta deklaracija, sama po sebi, imala je ideju da u skladu s međunarodnopravnim propisima i standardima polako zaključuje priču o izbjeglicama iz BiH i iz Republike Hrvatske širom svijeta. U praktičnom smislu ta deklaracija bi ustvari značila da sve izbjeglice iz BiH koje još  jesu u statusu izbjeglice negdje u svijetu, taj status ovom prilikom gube.

– Isto tako i za Hrvatsku, ali zadržat ću se na izbjeglicama iz BiH. U konkretnom slučaju to bi značilo da jedan još značajan broj bh. izbjeglica širom svijeta ostaje bez statusa. S obzirom na to da je BiH u međuvremenu, u okviru svojih euroatlantskih i drugih integracija, potpisala određene druge sporazume kao što je sporazum o readmisiji, to je sporazum o ponovnom preuzimanju osoba iz BiH koje nezakonito borave u svijetu, i s obzirom na to da ova akcija UNHCR-a nije bila dovoljno koordinirana sa zemljama prihvata, to bi značilo da se jedan značajan broj ljudi neplanski može repatrirati ili readmisirati u BiH – kazao je Nenadić.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime