Svaki građanin FBIH će trajni rodni list moći izvaditi u bilo kojoj općini

0
577

 01db144526716df630e705de85c35be7_XLMostar, Sarajevo – Od maja sljedeće godine svaki građanin Federacije Bosne i Hercegovine će rodni list, vjenčani list i potvrdu o državljanstvu moći izvaditi u bilo kojem matičnom uredu na prostoru Federacije.

Jedinstveni registar

Rezultat je to projekta izrade jedinstvenog registra matičnih knjiga na razini Federacije koji će prema Zakonu o matičnim knjigama biti završen do sredine svibnja sljedeće godine i njegovim puštanjem u rad olakšat će se život brojnim građanima FBiH koji su do sada svaki put kad bi im zatrebao rodni list morali ići u grad ili općinu u kojoj su rođeni kako bi isti izvadili. Puštanjem u rad jedinstvenog registra će, primjerice, stanovnik Ljubuškog koji je rođen u Mostaru svoj rodni list moći izvaditi u Ljubuškom.

Zakon provodi Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH, a cilj je umrežiti sve općine i županije. Upravo iz tog razloga se uspostava matičnog registra radi na tri razine, prva je razina umrežavanje općina, druga je umrežavanje županija i potom jedinstveni registar na razini Federacije koji će sadržavati sve podatke prikupljene iz općina i županija.

Kako saznaje Večernji iz Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH Vlada Federacije je preko ovog ministarstva, koje je inicijator i implementator ovog zakona o matičnim knjigama, u ovoj godini uložila 3,850.000 maraka, a u idućoj godini će uložiti još 900.000 maraka kako bi projekt na vrijeme bio završen. Inače, početkom svibnja 2012. godine u FBiH stupio je na snagu novi zakon o matičnim knjigama kojim je propisano da se rodni list i ostali izvadci iz matičnih knjiga mogu izvaditi samo jedanput te tako postaju trajni dokumenti.

Primjena ove prakse u Federaciji je započela u lipnju ove godine. S time je prestala praksa da vrijednost rodnog lista traje samo šest mjeseci, nakon čega se mora izdavati novi, što je stvaralo nepotrebne gužve i bio dodatni trošak za kućni proračun građana. Dokumenti se izdaju na posebnim obrascima koji su zaštićeni i imaju posebnu formu sukladno zakonu.

Trajni dokument

Rodni listovi su trajni, a svi ostali dodatni podaci koji se trebaju unijeti u obrazac za neke druge svrhe idu preko potvrde ili odluke ovisno koja institucija traži dokument i u koje svrhe. Izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su, shodno odredbama Ustava FBiH, građanima dostupni na tri ravnopravna jezika i dva ravnopravna pisma u Federaciji Bosne i Hercegovine, i apsolutna je obveza općina i grada da poštuju zahtjeve građana u kontekstu izbora jezika odnosno pisma na kojem žele da im izvod ili uvjerenje bude izdano.

Obrasci na kojima se izdaju izvodi iz matičnih knjiga i potvrda o državljanstvu su višestruko zaštićeni od mogućnosti neovlaštenih intervencija u njihov sadržaj, kako kemijskim i drugim specifičnostima samog papira i pozicioniranim hologramom, tako i posebnom tehnikom tiska samih obrazaca.

(index.php)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime