Sutra završne riječi odbrane u predmetu Mevlid Jašarević

0
1

mevlid-jasarevic-sudjenjeSarajevo – Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i krupciju Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je dana, 10. jula ove godine drugostepenu presudu u predmetu Mevlid Jašarević i dr. kojom se odbija kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđuje presuda od 6. decembra 2012. godine u odnosu na optužene Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića.

 

Istom presudom se uvažava žalba odbrane optuženog Mevlida Jašarevića, a presuda od 6. decembra 2012. godine u odnosu na optuženog Mevlida Jašarevića ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na prvostepenu presudu zbog bitne povrede krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da Apelaciono vijeće preinači pobijanu presudu. Branilac optuženog Jašarevića uložio je žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće ukine prvostepenu presudu i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 21. maja ove godine na kojoj su tužilac i odbrana izložili svoje navode iz žalbe i odgovora na žalbu, te istakli da u cjelosti ostaju kod iznesenih razloga i prijedloga iz istih, nakon čega je Apelaciono vijeće ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora i razloga, te donijelo drugostepenu odluku. Zaključilo je da prvostepeni sud u odnosu na optuženog Jašarevića nije potpuno riješio predmet optužbe, čime je ostvario bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, a ta povreda podrazumijeva ukidanje prvostepene presude i određivanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

U navedenom predmetu otpremljeno je rješenje o produženju pritvora optuženom Mevlidu Jašareviću koji može trajati do okončanja pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, a najduže jednu godinu odnosno do 21. maja 2014. godine.

Prvostepenom presudom od 6. decembra 2012.godine optuženi Mevlid Jašarević oglašen je krivim da je počinio krivično djelo terorizam, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 18 godina.

Istom presudom optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić su oslobođeni optužbe da su počinili krivična djela organiziranje terorističke grupe zato što nije dokazano da su optuženi učinili krivično djelo za koje se optužuju.

Optuženi Fojnica i Ahmetspahić bili su optuženi da su, kao članovi terorističke grupe, nabavili sredstva, te poduzeli druge radnje kojima su stvorili uslove za izvršenje krivičnog djela terorizma.

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime