Sutra javna lista dužnika indirektnih poreza u BiH

0
3

60659538-600x300-300x200BiH – Svi dužnici indirektnih poreza bit će javno objavljeni sutra, 3. januara 2014. godine, potvrđeno je u Upravi za indirektno oprezivanje BiH (UIOBiH).

Na internet stranici ove porezne institucije već se nalazi i spremna apalikacija na kojoj će biti spisak dužnika. Za taj postupak prethodno je trebalo izmijeniti Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, koji sutra stupa na snagu.

Iz UIOBiH su još sredinom novembra upozorili da svi obveznici koji ne žele da se nađu na javno objavljenoj listi dužnika moraju uplatiti obaveze po osnovu indirektnih poreza u što kraćem roku.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o postupku indirektnog oporezivanje, Uprava za indirektno oporezivanje BiH će javno objaviti sve one obveznike koji imaju dugovanja po osnovu indirektnih poreza: PDV-a, akciza, carina i putarina.

Pored javne objave dužnika, u usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, koji je na prijedlog UIO usvojila Parlamentarna skupština BiH, naknadni teret prinude je smanjen s 10 na pet posto, a zatezna kamata s 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

UIO je ovaj prijedlog, smanjenja naknadnog tereta prinude i zateznih kamata, uradila kako bi izašla u susret poslovnoj zajednici u Bosni i Hercegovini, koja se trenutno susreće sa velikim problemom nelikvidnosti.

Od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, dakle od 1.januara 2006. godine pa zaključno s 2013. godinom, dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a, sa teretom naknadne prinude iznosio je 789 miliona KM.

Od ukupnog iznosa dugovanja do 17.novembra je bilo naplaćeno 520 miliona KM, tako da trenutna dugovanja iznose 269 miliona KM i to duguje 9.089 obveznika iz BiH.

Ova trenutna dugovanja su u daljnjem postupku prinudne naplate.

(portal24.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime