Sutra izricanje presude Goranu i Zoranu Damjanoviću

0
1

1625Sarajevo – Sud BiH sutra će izreći presude Goranu i Zoranu Damjanoviću, koji su optuženi za ratne zločine na području Sarajeva.

 

Na obnovljenom postupku u Sudu BiH, održanom 4. decembra, branioci braće Damjanović zatražili su oslobađajuće presude ili da im, ako budu osuđeni, bude izrečena minimalna kazna i po zakonu bivše Jugoslavije.

 

Postupak protiv Damjanovića je obnovljen nakon što su, zbog pogrešne primjene zakona, ukinute presude kojima su bili osuđeni za zločine počinjene na području Sarajeva.

 

Prethodno ročište je zakazano kako bi stranke iznijele dokaze samo u pogledu sankcije, pa je Senad Kreho, branilac Gorana Damjanovića, uložio dokaze da je supruga optuženog nezaposlena i da mu je sin učenik srednje škole.

 

Tužilaštvo BiH nije imalo dokaza u vezi sa krivično-pravnom sankcijom, kao ni odbrana drugooptuženog Zorana Damjanovića.

 

Tužilaštvo je ostalo pri završnim riječima iz prvostepenog postupka okončanog u junu 2007. godine, naglasivši da traže osuđujuću presudu i kaznu zatvora za optužene Damjanoviće.

 

Fahrija Karkin, branilac drugooptuženog Zorana Damjanovića, zatražio je oslobađajuću presudu, naglasivši da on ne iznosi olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, jer njegov branjenik sve vrijeme tvrdi da nije kriv.

 

Sud BiH je 2007. godine braću Damjanović pravosnažno osudio na 11, odnosno deset i po godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene na području Sarajeva po Krivičnom zakonu BiH.

 

Do obnavljanja postupka došlo je nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, rješavajući apelaciju Gorana Damjanovića, zaključio da je Sud BiH trebalo da primijeni zakon SFRJ, jer je blaži po počinioca. Nakon toga je i Ustavni sud BiH usvojio sličan zaključak za Zorana Damjanovića.

 

Zakon preuzet od SFRJ za ratni zločin propisuje minimalnu kaznu od pet godina zatvora, dok je u Krivičnom zakonu BiH propisana najmanja kazna od deset godina.

 

Sud BiH ukinuo je presudu Damjanovićima i pustio ih na slobodu nakon šest godina provedenih u zatvoru.

 

Braća Damjanović su u prethodnom postupku bili proglašeni krivima da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, sa drugim vojnicima 2. juna 1992. tukli 20 do 30 zarobljenih Bošnjaka u mjestu Bojnik kod Sarajeva.

________________________Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime