Sutra glavni pretres: Samo SIPA obuhvaćena optužnicom

0
12

news-2014-March-goran_zubac_519152015Sarajevo – Početak glavnog pretresa u predmetu Goran Zubac, pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zakazan je za sutra, s početkom u 09.00 sati, najavljeno je iz Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je 16. juna potvrdio optužnicu koja optuženog Zupca tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000 KM.

Radi se zapravo o optužbi koja Zubca tereti da tokom protesta 7. februara ove godine nije djelovao kako bi spriječio paljenje zgrade Predsjedništva BiH, a Tužilaštvo BIH je čak zatražilo i njegovu suspenziju.

Interesantno je da je tokom februarskih protesta ,istog dana,  na području Federacije BiH zapaljen veći broj kantonalnih  i federalnih institucija, no samo su u slučaju paljenja zgrade Predsjedništva BiH nadležni pravosudni organi pokrenuli istragu a zatim i podigili optužnicu.

Također , postavlja se i pitanje nadležnosti policijskih agencija kada je u pitanju zgrada državnog Predsjedništva jer  su za konkretan objekt je po zakonu stvarno i jesno nadležni kantonalni MUP (za suzbijanje narušavanja javnog reda i mira), Federalna uprava policije (obezbjeđenje predsjednika i dva potpredsjednika FBIH u istoj zgradi) i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (nadležna za obezbjeđenje zgrade Predsjedništva i lica koja se štite zakonom po Odluci Viječa ministara). No niti jedna od navedenih agenicija, osim SIPA-e, nije bila obuhvaćena istragom.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime