Sutorina je uvjek bila dio BIH i ostat će zauvjek !

0
45

imageBIH – Nakon inicijative prof. dr. Suada Kurtćehajića za susret i da se pod hitno reaguje na spašavanje Sutorine, 06.oktobra AntiDayton se aktivno uključio u ovu temu te svu svoju snagu usmjerio ka pronalaženju dokaznog materijala o vlasništvu BiH nad Sutorinom.

Nakon ustanovljenih historijskih činjenica koje je profesor predočio AntiDayton članovi Nihad Aličković i Alen Mahović danonoćno su se posvetili potrazi dokaznog materijala o vlasništvu Sutorine i to sa uspjehom. Medijski smo se oglasili otvorenim pismom već prvi dan te upozorili prvenstveno na scenario koji bi mogao da uslijedi. Nakon toga je Profesor takođe imao veliki broj medijskih gostovanja, što je građane u potpunosti upoznalo sa problemom.

U potrazi za dokumentacijom podpomognuti smo takođe prijateljicom i profesoricom historije i muzejskom savjetnicom jednog od Sarajevskih muzeja kojoj smo dužni zahvaliti se bar na ovaj način.

Nakon pronalaska, nekoliko historijskih knjiga čak i van države te zapisa, fusnota i geografskih karata koje dokazuju granice BiH unutar kojih je i Sutorina, predložili smo Profesoru da se organizuje press konferencija te da se iznese kompletna sakupljena argumentacija a nakon toga i preda vlastima u kopijama, od Vijeća ministara, Doma naroda, Parlamenta pa do Predsjedništva i Komisije koja već dvije godine radi na problemu Sutorine.


Zahvaljujemo se takođe Bošnjačkom institutu Fondacija Adil Zulfikarpašić, Arhivu YU iz Beograda te i mr.Hasanu Hadžiavdiću koji je od samog početka pa i prije, uključen u problematiku oko Sutorine te i u analiziranje dokaznog materijala koji smo pronalazili. Mr. Hasan Hadžiavdić već godinama pokušava doprijeti do svijesti političke elite na ovu temu.

Dogovoreni Press će se održati u 13:30 u prostorijama VKBI (Vijeće Kongresa Bošnjačkih intelektualaca) gdje će dokazni materijal i argumentacija biti u cjelosti prezentovana od strane prof. dr. Suada Kurtćehajića prisutnim medijima. Takođe u planu je da se pozovu članovi Komisije koji već dvije godine tragaju za činjenicama te i odgovorni politički faktori koji bi trebali nositi odgovornost potpisivanja međudržavnih granica sa Crnom Gorom i time zapečatiti sudbinu Sutorine zauvijek.

Nakon toga u istim prostorijama će se s početkom u 14:00 održati predavanje na temu Sutorine te ponuditi prisutnima detaljnijai opširnija analiza vlasništva Bosne i Hercegovine nad Sutorinom. Ovim putem se zahvaljujemo i Emiru Zlataru i VKBI na podršci za uključivanje i interesovanje za ovu temu.

Takođe zahvaljujemo se adminu (na žalost, ne znamo mu ime) facebook grupe, “SUTORINA JE BOSNA I HERCEGOVINA, VRATITE NAM JE NAZAD”, koji ulaže takođe svoj veliki trud godinama kako bi edukovao građane o vlasništvu i problemu Sutorine te im i probudio patriotsku svijest.
Posebna zahvalnost ide prof. dr. Suadu Kurtćehajiću za njegov patriotizam i predanost ovoj temi gdje ulaže svoj intelektualni kapacitet u cjelosti.

Dostavljamo Vam detalje sa karte iz 1946.godine iz vremena Narodne Republike BiH na kojoj se evidentno vidi granica koja Sutorinu prikazuje u vlasništvu BiH. Kartu smo prije tri dana, pronašli u arhivu Fondacije Adil Zulfikarpašić u Sarajevu. Nakon fotografisanja karte koja ima neprocjenjivu vrijednost, radimo na rekonstrukciji karte koja će moći biti izložena na press konferenciji i na drugim mjestima.

Mi, kao AntiDayton članovi i dio ove inicijative za spas Sutorine, ne očekujemo:
Nikakve zahvalnice,
Nikakve plakete,
Nikakve povlastice,
Nikakve medalje,
Nikakva sredstva,
Nikakve reklame i slično.

Naši uslovi jesu, da se zaustavi narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.
Takođe, uslov je da se politički faktori BiH počnu ponašati patriotski i zaštitnički prema državi BiH te tražimo javno očitovanje i obraćanje svih nadležnih institucija i njihovih predstavnika te i članova komisije o sakupljenoj i prezentovanoj argumentaciji pa tako i svih savjetnika a posebno savjetnika sva tri predsjedavajuća Predsjedništva.

Tražimo da se prijedlozi i odluke o potpisivanju međudržavnih granica sa susjednom državom Crnom Gorom zaustave kako se ne bi nanijela šteta teritorijalnom integritetu BiH.

Dokaz o vlasništvu Sutorine jako puno govori i činjenica, da Crna Gora cijelo vrijeme pregovora, ne iznosi nikakav pokušaj da Sutorinu argumentovano zadrži unutar svojih granica.

Nadajmo se da će u narednom periodu i danima koji dolaze, politika BiH reagovati u skladu s patriotizmom prema državi te osporiti pokušaj prodaje i izdaje države i njenog teritorija.

Sutorina je dio Bosne i Hercegovine i to treba ostati zauvijek.

 

(Bosnjaci.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime