Šutnjom i suzama ispraćeni tabuti ubijenih Vlaseničana

0
9

IMG_0003Tuzla, Vlasenica – Ispred Komemorativnog centra u Tuzli, u prisustvu prijatelja i članova porodica žrtava, obavljen je ispraćaj tabuta sa tijelima devet identifikovanih civilnih žrtava rata iz Vlasenice.

Većina tijela pronađena je u masovnoj grobnici Pelemiš kod Šekovića, ali i na drugim lokacijama u Podrinju.

Najmlađa žrtva je petnaestogodišnji Izet Hadžić, ubijen 1993.godine, dok je najstarija žrtva 70-godišnji Avdo Heljo, kojeg su Srbi ubili 1992.godine. Na dženazi koja će se klanjati u subotu na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, jedna pored druge, bit će ukopane i sestre Aida (27) i Velida (25) Karać. Prema iskazima svjedoka, Velida i Aida su odvedene na nepoznatu lokaciju u Vlasenici gdje su mučene i silovane, a nakon toga ubijene. Njihov otac u ratu je ostao bez ukupno troje djece, a sada sa najmlađim sinom Muhamedom živi u Ilijašu pored Sarajeva.

Vlasenički monstrumi nisu poštedili ni Samira Begića (18), a dženaza će se klanjati i Ademu Bećiroviću (21), Ahmetu Manjiću (30), Hasanu Manjiću (32) i Begi Hatuniću (66).

Ajša Mujčinović iz Vlasenice sutra će na Šehidskom mezarju Rakita ukopati rođaka Begu Hatunića, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u selu Mičivode, opština Sokolac.

– U sjećanju mi je ostala njegova jakna koju je nosio u ljeto 1992.godine, a vidjela sam ga posljednji put na autobuskoj stanici u Vlasenici. Istoga dana mi je rekao da se u Vlasenici ne može više živjeti te je krenuo u obližnje selo. Kosti su mu pronađene u trnju u selu Mičivode bez glave i ruku, zajedno sa još jednom žrtvom, tako su mi rekli članovi ekspertnog tima koji su izvršili ekshumaciju – kazala je Mujčinović kojoj su Srbi ubili i brata Mevludina Hatunića, a ukopan je na mezarju Rakita 2012.godine.

Tužna povorka iz Tuzle nastavila je put ka Vlasenici, gdje će ubijeni na tamošnjem mezarju od sutra naći vječni smiraj.

Za zločin nad Bošnjacima Vlasenice na 60 godina kazne osuđeni su Dragan Nikolić Jenki, šef obezbjeđenja u logoru Sušica, te Predrag Bastah i Goran Višković za niz stravičnih zločina. Tokom velikosrpske agresije ubijeno je 2.446 Vlaseničana od strane Novosadskog korpusa JNA i Vojske i policije RS, potpomognute od strane domaćih zločinaca. Od toga broja je 265 ubijene djece, dok je više od 700 žena iz Vlasenice prošlo torture, a mnoge su silovane.

S.P.

(Tuzlarije.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime