Suljagić: Poraz Dodikovog režima u Novoj Kasabi

0
3

news-2014-July-suljagic_nova_DF_AA_546140281Sarajevo –  Emir Suljagić, kandidat Demokratske fronte – Željko Komšić za člana Predsjedništva BiH želi da saopšti sljedeće: Danas u organizovanu školu po bosanskom nastavnom planu i programu u Novoj Kasabi kreću đaci koji su posljednjih godinu dana proveli …

… u protestu i borbi protiv rasističke politike entiteta RS-a u obrazovanju. Oni i njhovi roditelji su na čelu te najvažnije bitke za budućnost generacija koje dolaze, ali nisu jedini. Kao član Predsjedništva BiH, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je pokrenuo apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, čiji je cilj ukidanje neravnopravnosti i diskriminatornih praksi u školstvu na prostoru cijele BiH.

Dok se u entitetu RS provodi politika potpune dominacije jednih nad drugima i nametanja historije, religije i jezika većine svima onima koji to nisu, u entitetu Federacija BiH su se rukovodstva HDZ-a i SDA nagodile, pa su djecu od Novog Travnika do Stoca podijelile po sistemu klasičnog aparthejda. Na čela ministarstava obrazovanja Srednjobosanskog i Hercegovačko – neretvanskog kantona, nalaze se podobni i nacionalisti koji u postojećem stanju ne vide ništa sporno.

Nažalost nijedan od mojih političkih protivnika, prije svega Bakir Izetbegović nije bio ni blizu borbi protiv neravnopravnosti učenika nesrpske nacionalnosti u entitetu RS, ali su zato i on i drugi bili u prvim redovima borbe za nejednakost i neravnopravnost nebošnjačke djece u Zenici, Tuzli i Bihaću. Trebalo je da roditelji povratničke djece iz škole u Konjević Polju dođu u Sarajevo pred zgradu Ureda Viskog predstavnika (OHR) kako bi se tzv. bošnjački prvaci uopšte sastali s njima. Sve što su učinili, svaki korak na koji su ih savjetovali imao je za cilj da eutanazira odnosno ubije izgrađeni bunt. Srećom u tome nisu uspjeli.
Roditelji povratničke djece iz Konjević Polja su pokazali šta građani ove zemlje mogu postići kada se organizuju na temelju vrijednosti. Povratnici u Konjević Polje i Bratunac su ovim uspostavili model borbe za jednakost i ravnopravnost građana nesrspke nacionalnosti u entitetu RS i primjer su koji teba slijediti.

Kao član Predsjedništva BiH, borit ću se za jednakost svih na svakom mjestu u ovoj zemlji. Obrazovanje je garant budućnosti i ta fronta je ona koju mi biramo za prvi obračun sa fašistima u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju Emira Suljagića.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime