Sudsko vijeće: Karadžić odgovoran za opsadu Sarajeva, Armija BiH ponekad gađala svoje teritorije

1
3

b_160324089BiH, Holandija – Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je pred Haškim tribunalom krivim za udruženi zločinački poduhvat koji se tiče snajperskog djelovanja i granatiranja civila u Sarajevu.

U Karadžićevoj optužnici između ostalog nalaze se i tačke koje se tiču snajperskog djelovanje i granatiranja civila u Sarajevu, pri čemu je primarni cilj te kampanje bio širenje terora među njegovim stanovništvom.

Vijeće je konstatovalo da je u Sarajevu ubijeno hiljadu civila i svi civili trpjeli su silni strah i muke jer nisu znali da li će se naći na meti Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Sudija je kazao kako u Sarajevu nisu samo gađani vojni položaji već i civilno stanovništvo.

“Civili su bili direktna meta ili su pak bili izloženi neselektivnoj vatri”, rekao je sudac O-Gon Kwon.

Sudac je kazao kako je Armija Republike Bosne i Hercegovine ponekad gađala ciljeve Ujedinjenih naroda, ali i teritorije pod svojom kontrolom kako bi privukla pažnju međunarodne zajednice.

Vijeće je zaključilo da su civili opsjednutog Sarajeva bili direktna meta Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Gađane su bolnice, ulice i pijace, a korištene su modifikovane bombe koje nisu bile dovoljno ispitane. Vijeće zaključuje da je snajperskom vatrom cilj jedinica VRS-a bilo civilno stanovništvo.

Dodali su i da rat u Sarajevu nije vođen sa obje strane kako je to odbrana isticala tokom sudskog procesa. Civili su bili direktna meta, te su bili izloženi neselektivnoj vatri.

Pretresno vijeće zaključuje da je opsada Sarajeva bio udruženi zločinački poduhvat koji su bili pod kontrolom Vojske RS-a i političkog rukovodstva RS-a (Krajišnik, Plavšić i Mladić).

“Dragomir Milošević, Galić, Krajišnik, Koljević, Karadžić i Mladić počinili su udruženi zločinački poduhvat prilikom opsade Sarajeva”, kazao je sudija.

Ističu da je Karadžić podržavao Mladićev stav prema opsadi Sarajeva, a i sam je lično odobravao napade i produžavanje opsade. S obzirom da je imao kontrolu na vojskom, smatra se da je imao punu odgovornost u strateškom i operativnom smislu.

Navode da je dosljedno bio obaviještavan o svim napadima i zločinima. Karadžić je poricao odgovornost Sarajevsko-romanijskog korpusa i optuživao snage bh. muslimana pri čemu je odbio kazniti odgovorne za zločine. Vijeće navodi da sve vrijeme nije učinjen niti jedan pokušaj da se kazne vojnici odgovorni za ubijanje civila.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. KAKO JE MOGUCE DA NEKO KO JE OPTUZEN POD TOLIKO TACAKA BUDE KAZNJEN SA 40 GODINA A NE SA DOZIVOTNOM I KAKO TO DA SE PRIZNAJE GENOCID U SREBRENICI ZAR TO NIJE GENOCID NAD CELOM BOSNOM I BOSNJACIMA JER SE NA ISTE NACINE UBIJALO I PROTERIVALO SIROM BOSNE :::: BOSNA MORA DA SE ZALI ULOZI ZALBU GENOCID NAD BOSNOM I BOSNJACIMA JE PRAVA ODLUKA A DOZIVOTNA JE PRAVI IZRAZ ::: MENI OVO LICI NA DOGOVOR IZMEDJU SRBA I AMERIKE KAO MI CEMO PRIZNATI GENOCID U SREBRENICU A NE U BOSNI IAKO JE TO ISTO A VI DA UDJETE U NATO JA MISLIM DA SE AMERIKA POIGRAVA NASIM ZRTVAMA JER KAO STO ZNAMO AMERIKA JE DOSAD CUTALA I DOZVOLJAVALA SRBIMA I REPUBLICI SRPSKOJ SVE A SADA KADA SU ONI PROTIV AMERIKE I ZELE DA STANU NA STRANU RUSA OVI IH KAZNJAVAJU STO ZNACI DA NIJE TOG INTERESA PO PITNJU RUSA ONI NEBI NI GENOCID U SREBRENICU PRIZNALI ::::: BOSNJACI NESMEJU DOZVOLITI DA SE OVO ZAVRSI NA PRESUDI SA 40 GODINA NITI SMEJU DOZVOLITI DA SE GENOCID PRIZNA SAMO U SREBRENICI VEC JE GENOCID BIO U BOSNI CITAVOJ A RS I SRBIJA SU ODGOVORNE ZA GENOCIDE

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime