Suđenju Oriću: Naser je upozorio da se ne diraju zarobljenici

1
20

b_160405070Sarajevo, Srebrenica – Nastavak glavnog pretresa u predmetu Naser Orić i drugi koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine nastavljeno je danas saslušavanjem svjedoka Tužilaštva BiH.

Dva svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Srebrenici i Bratuncu kazala su da je optuženi Orić nakon što je Armija BiH zauzela selo Zalazje preko megafona pozivao na predaju i da se selo popali.

Svjedok Vidoje Ilić je kazao da se 12. jula 1992. godine u popodnevnim satima zajedno sa još petoricom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) krio na potkrovlju kuće i kroz “šupljinu gledao šta se dešava”.

“Vidio sam Nasera Orića s megafonom kako čestita vojnicima na osvojenim selima. Naser je pitao Miju Rakića da li ima Srba da se predaju. On mu je odgovorio da nas ima sedam i to je to. Nisam nikoga prepoznao”, kazao je Ilić, dodavši da je čuo i dovikivanje “evo vam sudije”, koji mu je rođak a koji je jedini od školovanih bio na liniji.

U izjavi koju je svjedok dao 2005. godine, a čiji su dijelovi pročitani na suđenju, svjedok je rekao da nije vidio da je neko zarobljen. Pojasnio je da je istina ono što je rekao na ovom ročištu, te da je imao i više vremena da razmisli ne slažući se sa izjavom odbrane da mu je sjećanje bilo bolje 2005. a ne 2015. ili 2016. godine.

Oriću, bivšem komandantu jedinice Armije BiH u Srebrenici, sudi se da Sabahudinom Muhićem, pripadnikom tih snaga, za ubistvo tri srpska zarobljenika u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Prema optužnici, Orić je ubio zarobljenika Slobodana Ilića, za kojeg su svjedoci rekli da je bio sudija. Ilić je kazao da je „pritajeno čekao” i onda je vidio kako Orić uzima megafon i poziva da se popali selo, tako što će se ubaciti plinske boce. Svjedok je kazao da Orića poznaje jer je sa njegovom sestrom išao u školu. Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da plinskih boca nije bilo u selu prije dolaska boraca Armije BiH.

Kuća u kojoj se sa saborcima krio, po riječima svjedoka je zapaljena te je, dok je bio u potkrovlju, dobio opekotine po licu i rukama. Ilićev saborac koji se zajedno sa njim krio u potkrovlju, Milan Jeremić svjedočeći u korist Tužilaštva BiH je kazao da nije gledao niti je vidio da neko gleda šta se dešava izvan kuće. Rekao je da njegovi saborci koji su se krili na potkrovlju imali naoružanje i malo municije ali da nisu pucali.

Jeremić je kazao da je čuo glas Nasera Orića na megafonu kako govori: “Predajte se Srbi, nemate šanse da se izvučete”, te da se popali selo i da se ne diraju zarobljenici jer će im se suditi u Srebrenici. Na upit kako je prepoznao glas Orića, svjedok je pojasnio da se predstavio, naglasivši da ga ne poznaje, kao ni njegov glas. Svjedok Jeremić je potvrdio da niko od saboraca koji su se krili sa njim nije imao opekotine od vatre pošto je kuća zapaljena, te su se svi uspjeli izvući i krenuti prema selu Sasama.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. april, javlja BIRN-Justice Report.

Oriću, bivšem komandantu jedinice Armije BiH u Srebrenici, sudi se sa Sabahudinom Muhićem, pripadnikom tih snaga, za ubistva tri srpska zarobljenika u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, na području Srebrenice i Bratunca.

Suđenje za taj predmet počelo je krajem januara ove godine.

(BIRN)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime