Suđenje za zločin u Srebrenici

0
3

indexSarajevo – Bivši pripadnik 10. Diverzantskog odreda Glavnog štaba Republike Srpske Aleksandar Cvetković izjavio  – osjeća se kao glavni lik iz Kafkinog procesa

 

Krajem juna 1995. sudjelovao u izvođenju prvog napada na UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a radi uznemiravanja bošnjačkog stanovništva te je 11. jula 1995. godine sudjelovao u vojnoj operaciji “Krivaja-95“.   Nakon ulaska u Srebrenicu i nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz “zaštićene zone“, 16. jula 1995. Cvetković je zajedno s drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda sudjelovao u monstruoznom ubijanju  zarobljenika.  Tada je ubijeno  najmanje 900 zarobljenih muškaraca. Ubijeni su i malodobni dječaci.  To su bili Bošnjaci iz enklave Srebrenica. Samo su dva zarobljenika preživjela.

Tužitelj Dubravko Čampara, optužbu će dokazivati ispitivanjem 25 svjedoka .Dva su zaštićena. Osim svjedoka monstruoznih djela Cvetkovića, optužba će se dokazivati i  nalazima vještaka i značajnim brojem materijalnih dokaza uključujući i dvije direktive Glavnog štaba VRS-a.

 

Dokazat će i da je optuženi Cvetković ušao u Srebrenicu zajedno s tadašnjim komandantom GŠ VRS-a Ratkom Mladićem te da je potom otišao u selo Pilica, općina Zvornik, i ekonomiju “Branjevo” gdje je, sudjelovao u egzekuciji bošnjačkog stanovništva.

Odbrana optuženog temeljit će se na osporavanju činjeničnog dijela optužbe. Osim toga advokat Petko Pavlović naveo je da će odbrana osporavati i pravnu kvalifikaciju krivičnog djela za koje se Cvetković tereti.

 

Naglasio je da Tužiteljstvo BiH neće dokazati sudjelovanje Cvetkovića u spomenutim zločinima.

Da podsjetimo, vlasti Izraela izručile su Cvetkoviča pravosudnim organima BiH, 9. juna prošle godine, kada je i podignuta optužnica

 

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime