Suđenje za ratne zločine u Bos. Petrovcu, svjedok Veselko Ožegović: Babić je teško ranjenom mladiću pucao u glavu

0
419

bihac_sud300714-480x330Bosanski Petrovac – Šesnaestog septembra u Kantonalnom sudu počelo je sudjenje Milutinu Babiću, optuženom za ratni zločin koji je počinjen na području općine Bosanski Petrovac. Njemu se stavlja na teret da je u junu 1992. godine zajedno sa još nekoliko osoba učestvovao u ubistvu trojice mladića, Mustafe Cikote, Emsuda Smailovića i Sadka Burnića.Na prvom svjedočenju svoje iskaze dali su očevi I brat ubijenih da bi danas u nastavku sudjenja još četvero svjedoka, koje je pozvalo Tužilaštvo, iznijelo svoja saznanja o ubistvu trojice mladića. Oni su bježeći od srpskog terora, stradali u bosanskopetrovačkom naselju Bravsko.

Optuženi Milutin Babić danas je slušao iskaze svjedoka, a sudeći prema iznesenom najteže optužbe iznio je svjedok Veselko Ožegović. On je, tvrdi, vidio kako Babić puca u glavu teško ranjenom mladiću. Sve se dešavalo 28. juna 1992. godine. Srpske vojne snage već su uveliko vršile hapšenje i maltretiranje bošnjačkog stanovništva. Vojno sposobni muškarci, ali i civili bježali su u šume i dalje prema slobodnoj bihaćkoj teritoriji. Put za Bihać tražili su i trojica mladića iz naselja Husimovci, Mustafa Cikota, Emsud Smailović i Sadko Burnić. Krenuli su na naizvjestan put, a sa njima je u početku bio i Emrah Selman koji je danas svjedočio. On je detaljno opisao pod kojim okolnostima su napustili svoje domove. Zbog opasnosti da će ih Srbi pronaći, Selman je odustao od daljeg puta te se vratio u selo. Tada je i zadnji put vidio mladiće. Što se desilo sa njima čuo je iz različitih priča, a potvrda njihovog ubistva stigla je nakon rata kada su njihova tijela pronadjena u tzv. Dervišovoj jami u bosanskopetrovačkom naselju Bravsko.

Što je bilo sa nesretnim mladićima puno je jasnije iz svjedočenja Slavka i Dušanke Šobot te Veselka Ožegovića. Mustafu, Emsuda i Sadka seljani su primjetili 28. juna te sproveli, prema svjedočenju Slavka i Dušanke do centra naselja – pred lokalnu poštu.Tu ih je lokalno stanovništvo pretuklo, a potom pozvalo vojnu policiju. Ubrzo su stigla dva naoružana muškarca u vojnoj uniformi. Bračni par Šobot kazali su da je jednog zarobljenika pred očima svih mještana ubio Obrad Ožegović. Nasilan je posebno bio Slavko Stričević zvani “Švabo”. Niti jedno od njih dvoje, medjutim, u toj masi nije primjetilo optuženog Milutina Babića.

Njega će kasnije na mjestu stratišta prepoznati današnji posljednji svjedok Veselko Ožegović. On je traktorom prevezao ubijenog do jame, a potom svjedočio ubistvu ostale dvojice. Kod lokaliteta ove jame, kako je dodao Ožegović, dvojica zarobljenika su iznijela ubijenog iz traktorske prikolice, a Stričević je ispalio dva rafala u njih. Ono što je zaprepastilo svjedoka Ožegovića je surovost optuženog Babića koji je prišao jednom od teško ranjenih mladića, te mu pucao u glavu

Advokat optuženog najviše pitanja uputio je upravo Ožegoviću te u više navrata pokušao dokazati da se njegovi ranije dati iskazi u policiji i Tužilaštvu ne slažu sa današnjim svjedočenjem. Stoga je najavio da će i zvaničmo zatražiti odgovrnost svjedoka zbog mijenjanja iskaza.

Nastavak sudjenja, gdje će biti saslušani novi svjedoci, zakazan je za 8. oktobar.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime