Suđenje za ratne zločine počinjene u Stocu – Samir Kaplan: Ubili su mi sestru pa me natjerali da je zakopam

1
11
Suđenje za ratne zločine počinjene u Stocu – Samir Kaplan: Ubili su mi sestru pa me natjerali da je zakopam
Svi su bili vezani i za traktorom trčali. Naredili su nam da kopamo, a oni su bili oko nas tu. Osjećao sam se grozno”, posvjedočio je Kaplan.

Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Stoca, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je optuženi Mile Pažin 14. jula 1993. godine tukao njegove rođake u mjestu Pješivac (općina Stolac), javlja BIRN.

Samir Kaplan je ispričao da su 13. jula 1993. došli vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u njegovo selo Pješivac, te je odvedeno skoro svo stanovništvo. On se, kako je rekao, sa još nekoliko rođaka, skrivao po podrumima kuća.

On je ispričao da je dan kasnije njegov rođak Remzo Kaplan izašao iz podruma kako bi otišao kući, ali su ga zaustavili Mile Pažin i Mirko Raguž. Kako je pojasnio svjedok, iz podruma je čuo kako Pažin pita da li ima još neko sakriven.

“Vidio sam ih kada smo svi izašli. Pažina poznajem od ranije, bio je u civilnoj zaštiti, Raguža sam isto poznavao. Ivica Marković je bio tu s njima i njega sam poznavao. I Vide Krešić je bio. Rekli su da su došli zakopati jedno tijelo i tada sam saznao da je to tijelo moje sestre. Bili su naoružani automatskim puškama”, prisjetio se Kaplan.

Svjedok je objasnio da je Pažin udarao sve osim njega i Selvedina Kaplana. Prema njegovom iskazu, nakon toga su traktorom otišli po tijelo njegove sestre i za to vrijeme su svi bili vezani osim njega. Pojasnio je da je vidio kako Marković i Krešić vežu ljude.

“Traktor je vozio Selvedin i onda smo krenuli prema haremu. Svi su bili vezani i za traktorom trčali. U haremu je došlo još dosta vojske. Nisam znao ostale vojnike, osim ove grupe koju sam nabrojao. Naredili su nam da kopamo, a oni su bili oko nas tu. Osjećao sam se grozno”, posvjedočio je Kaplan.

Svjedok je naveo da je nakon sahrane po njih došao ‘tamić’, te su odvedeni u Stolac, u Koštanu bolnicu. Tu je zatekao dosta vojnika i zarobljenika. Dodao je da u Koštanoj bolnici nije viđao osobe koje su ga odvele iz sela.

Pažinu, Markoviću te Vidi i Josipu Krešiću se sudi za nezakonita hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti u julu i avgustu 1993. godine te držanje u nehumanim uslovima u objektima, gdje su fizički i psihički maltretirani. S njima je bio optužen i Mirko Raguž, koji je u međuvremenu preminuo. Prema optužnici, sva četvorica su bila pripadnici HVO-a. Suđenje će se nastaviti 9. marta.

N. B.

(24sata.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime