Suđenje Ratku Mladiću: Prvi svjedok odbrane negira namjerno gađanje civila u Sarajevu

0
15

 sudjenje-ratku-mladicu-prvi-svjedok-odbrane-negira-namjerno-gadjanje-civila-u-sarajevu_1400530183Srebrenica, Sarajevo, Holandija – Odbrana generala Ratka Mladića, optuženog za genocid i druge zločine počinjene nad Muslimanima i Hrvatima u BiH, počela je svoj dokazni postupak pred Tribunalom u Haagu iskazom bivšeg oficira Vojske Republike Srpske (VRS) Mila Sladoja, koji je negirao da je vojska namjerno granatirala i snajperisala civile u Sarajevu.

Sladoje, koji je tokom rata bio pomoćnik komandanta bataljona u Ilidžanskoj brigadi VRS-a, ustvrdio je da se ta vojska “isključivo branila” od napada Armije BiH (ABiH) iz grada.

Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, optužnica tereti za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim minobacačkim i snajperskim napadima.

U pisanoj izjavi, čiji je sažetak u sudnici pročitao Mladićev branilac Miodrag Stojanović, Sladoje tvrdi i da je ABiH imala položaje u civilnim područjima Sarajeva i da “nije postojao dio grada koji nije imao vojnu formaciju ili objekat”.

Položaji sa kojih je ABiH otvarala vatru bili su “neposredno uz civilne objekte, neki i u njima, kao i u blizini UNPROFOR-a”, precizirao je svjedok.

Kada bi VRS uzvratila vatru, “uslijedile bi žalbe da ona gađa civile”.

Sladoje je izjavio da kao oficir VRS-a nikada nije ni dobio ni dao naređenje za napad na civile u Sarajevu. On je negirao da su s položaja njegovog bataljona u Nedžarićima 22. januara 1994. bile ispaljene tri minobacačke granate koje su u naselju Alipašino Polje ubile šestoro djece koja su se igrala na ulici.

Sugerisao je da su te granate bila ispaljene sa muslimanskih položaja. Slično objašnjenje Sladoje je dao i za ranjavanje jedne djevojke hicem iz snajperske puške u ljeto 1994. godine.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Dermot Groome, Sladoje je precizirao da su to njegove pretpostavke, jer o tim incidentima nije imao neposredna saznanja u vrijeme kada su se dogodili.

Svjedok je prihvatio sugestiju tužioca da nije bilo moguće da VRS puca na AbiH, a da pritom ne izloži opasnosti civile u gradu.

“Vjerujem da je tako, ali mi smo morali odgovoriti, jer naši su položaji bili ugroženi. Nismo imali izbora”, rekao je Sladoje, dodavši da je “civile trebalo skloniti kad je djelovala vojska”.

“Kolateralne štete”, prema svjedoku, bilo je zato što su se muslimanske snage “pomiješale s civilima”, a isto se dešavalo i na srpskoj strani.

Svog drugog svjedoka Mladićevi branioci će pred sudije izvesti sutra, 20. maja, prenosi BIRN.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime