Suđenje Pašaliću i ostalima: Vođi razbojničke grupe se ogadio život pa sve ispričao policiji

0
29

elvis pasalic i ostali razbojnistva i paljevine DzK2

Sarajevo – Svjedočenjem istražitelja kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo Sulje Kline i Amera Selaka, jutros je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje razbojničkoj grupi Elvisa Pašalića, koja se tereti za brutalna razbojništva, paljevine vozila, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije, izazivanje opće opasnosti.

Pored Pašalića, koji je označen kao vođa kriminalne grupe, optužnicom su obuhvaćeni i Sabahudin (50) i Edin Silajđija (25), Belmir Ahmetović (22) te Arnel Silajđija (23) i Ervin Tašaković (21).

Inače, na meti ove grupe našle su se tri poslovnice BH Pošte u Sarajevu. Pored pošti, na teret im se stavljaju i pljačke nekoliko kladionica i prodavnica na Ilidži i u Novom Gradu.

Brutalnost i bahatost

Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Jasmina Begić prvo je svjedočio istražitelj Klino, koji je detaljno opisao kako su pripadnici kriminalističke policije MUP-a KS, istražujući učestala razbojništva, koja su imala veoma slične karateristike, pretpostavljali da bi iza svega mogla stajati ista razbojnička grupa. Prikupljenim operativnim saznanjima, te na kraju i hapšenjem ove grupe te su pretpostavke i potvrdili.

Policija je, naime, krajem prošle godine došla do saznanja o određenim krivičnim djelima koja su po svojim karakteristikama bila veoma slična i u kojima su uvijek učestvovavale tri ili više osoba. Ta razbojništva su bila karateristična po tome što su počinioci uvijek nosili automatske puške, od kojih je jedna imala produženu cijev, te da uvijek koriste automobil Audi, a ono što je posebno zabrinjavalo istražitelje je što su ispoljavali veliku bahatost i brutalnost prema svojim žrtvama.

Istražitelji su tada prikupili saznanja svih policijskih uprava u Sarajevu, kao i saznanja policija iz Tuzlanskog, Zeničkog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

– To se poklapalo i sa saznanjima naših kolega iz drugih kantona – kazao je Klino, te dodao da je ova grupa sva svoja razbojništva izvela na području općina Ilidža, Ilijaš i Nov Grad, odakle im je najlakše bilo pobjeći u Visoko i Kakanj.

– Od novembra 2014. pa nadalje u kontinuitetu smo imali situaciju da ova grupa počini dva-tri razbojništva u nizu, zatim je slijedilo par dana pauze, pa ponovo dva-tri u nizu – ispričao je svjedok.

Dodao je da su se tačno znale uloge unutar grupe, odnosno da je vođa bio Pašalić, Sabahudin Silajđija je uvijek bio u ulozi vozača, a Belmir Ahmetović je zajedno sa Pašalićem bio zadužen za maltretiranje žrtava. Policija prema njima nije mogla primijeniti posebne istražne radnje, jer su, kako je pojasnio, živjeli u iznajmljenim stanovima na području Sarajeva, te su stalno mijenjali brojeve telefona.

U februaru su istražitelji ipak došli do određenih operativnih saznanja da bi se osumnjičeni Pašalić mogao nalaziti na području naselja Otoka, gdje je primijećen u kazinu kako kocka.

– Pašalić je bio u kazinu, a u blizini je bilo parkirano i vozilo alfa romeo, koje je korišteno u jednom krivičnom djelu, na kojem su bile registarske oznake ukradene na području Konjica – kazao je svjedok, te dodao da je Pašalić u to vrijeme na Otoci živio sa djevojkom Sanelom Ploskić, koju su policajci vidjeli prilikom izlaska iz haustora i tada su zaključili da tu stanuje Pašalić. Oni su ga sačekali ispred haustora, te ga prlikom izlaska zaustavili i legitimisali. On je tada pokušao pobjeći nakon čega je savladan i uhapšen.
elvis pasalic i ostali razbojnistva i paljevine DzK3

Kako je ispričao Klino, ne zna zbog čega, ali im je Pašalić odmah sve priznao, rekavši: “Evo auta ispred, u njemu su puške. Belmir je gore u stanu.”

Policija je tada pribavila naredbu suda i pretresla stan i vozilo. U stanu su pronašli Belmira Ahmetovića kakao spava i uhapsili ga, a zatim i ostale članove grupe u stanovima u kojima su oni boravili. U stanu je nađena motorola, koju su razbojnici koristili da prisluškuju policiju, a na stolu u sobi gdje je spavao Ahmetović je bio pištolj i droga, najvjerovatnije spid.

U vozilu je pronađena puška sa produženom cijevi i još jedna puška i fantomka, a u stanu odjeća koju su koristili prilikom razbojništava, mobiteli, bankovne kartice i drugi predmeti. Audi koji su koristili pronađen je sakriven u jednoj garaži u Faletićima.

Lociran mobitel

Klino je ispričao i da je u saradnji sa policijom, odnosno Tužilaštvom Srednjobosanskog kantona, izvršeno prepoznavanje torbe ukradene od radnice kladionice u Kasindolskoj ulici, a koju je Pašalić dao svjedokinji Senadi Pašalić, koja ju je predala tužiocu. Svjedok je ispričao i kako je policija došla do saznanja da je ova grupa prije pljačkaških pohoda palila vozila kako bi skrenula pažnju policije.

Prilikom unakrsnih ispitivanja odbrana, svjedok je ponovio da su istražitelji većinu informacija dobili putem operativnih veza, sa videozapisa iz opljačkanih objekata (po konstituciji su mogli znati koji je koji), a i na osnovu iskaza svjedoka. Najviše informacija im je dao sam Pašalić, koji je nakon hapšenja sve priznao i sarađivao s policijom.

Istražitelj Selak je ispričao isto kao i njegov kolega, te iznio još neke detalje sa same akcije privođenja. Tako je kazao da su prve informacije o mjestu gdje se nalazi Pašalić dobili tako što su putem baznih stanica locirali njegov mobitel na Otoci. Potvrdio je ranije svjedočenje svog kolege da je Pašalić sarađivao sa policijom.

-Rekao je i da ne može više i da mu je svega preko glave. Čak je u jednom trenutku spomenuo da je razmišljao da se sam preda policiji – kazao je Selak.

Na kraju ročišta, optuženi Pašalić se obratio sutkinji Begić sa molbom da ga se, umjesto nazad u pritvor, uputi u zenički KPZ na izdržavanje trogodišnje kazne na koju je pravosnažno ranije osuđen. Sutkinja je kazala da o tome ne odlučuje ovo Vijeće, te da se konsultuje sa advokatom i uputi zahtjev Sudu.

Nastavak suđenja zakazan je za 23 novembar, a optuženi, izuzev Arnela Silajđije i Ervina Tašakovića, koji se brane sa slobode, vraćeni su u pritvor sarajevskog KPZ-a.

(M. M./Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime