Suđenje Mladićevim pomagačima krenulo ispočetka

0
7

Srbija- Ponovljeno suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju haškom optuženiku Ratku Mladiću, od 2002. do 2006. godine, ponovo je danas zbog promjene sudije krenulo ispočetka pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Tokom devet godina, koliko traje ovaj proces, to je osmi sudija koji je dobio ovaj predmet, ali faktički peti koji vodi suđenje.

Na današnjem pretresu svi okrivljeni su ponovo negirali krivicu, izjašnjavajući se kratko da ostaju pri ranijim odbranama.

U uvodnim izlaganjima prethodno su i tužilaštvo i odbrana pored brojnih svjedoka, ponovo predložili i saslušanje Mladića koji je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, o čemu će sud naknadno odlučiti.

Odbrana smatra da je Mladić ključni svjedok u tom procesu bez čijeg iskaza činjenično stanje u predmetu ne može da bude u potpunosti utvrđeno, rekao je Tanjugu advokat jednog od optuženih Nemanja Govedarica.

Mladićevo svjedočenje

Sud već godinama čeka dozvolu Haškog tribunala za Mladićevo svjedočenje putem video konferencijske veze, ali do sada na taj zahtjev nije bilo pozitivnih odgovora.

Istraga protiv “Mladićevih jataka” krenula je krajem 2006. godine, a prvi sudski proces počeo je 2007. godine.

Prvom presudom optuženi su bili mahom oslobođeni optužbi, ali je ta presuda ukinuta i naređeno je da se suđenje ponovi.

Na optuženičkoj klupi su, mahom, izbjeglice iz BiH i tokom prvog suđenja su svi, osim generala Marka Lugonje, negirali da su pomagali Mladiću u skrivanju.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u različitim periodima od 2002. do 2006. godine, pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator jataka, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Ðogo, ali je on u toku procesa preminuo.

Sporazum o priznanju krivice 

Na optuženičkoj klupi je desetoro optuženih, koji su krajem 2010. bili oslobođeni optužbi ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Terete se za krivično djelo pomoći učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela.

Ukinutom presudom, Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Vasković Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Govedarica je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine.

Jataci koji su krili Mladića poslije 2006. do njegovog hapšenja pet godina kasnije 26. maja 2011., sklopili su sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine, na uslovne kazne zatvora.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime