Suđenje bivšim pripadnicima ARBiH za zločine u Kladnju: Tukli su ga do iznemoglosti

0
0

sudjenje-bivsim-pripadnicima-arbih-za-zlocine-u-kladnju-tukli-su-ga-do-iznemoglostiKladanj – Velinka Martinović jučer je u sudnici Suda BiH, u nastavku suđenja Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću i Osmanu Gogiću, optuženima za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva Kladnja, svjedočila o događajima iz maja 1992, kao i o saznanjima koja je od sestre dobila o bratovom maltretiranju.

Mislio je na jamu

Svjedokinja je ispričala da je skupa sa sinom i suprugom u maju 1992. odvedena u zgrade prosvjetnih radnika, gdje su smješteni u jedan stan, gdje ih niko nikada nije maltretirao. S druge strane, njen brat Velemir Čelić je, po njenim saznanjima, odveden u Stupare gdje je pretučen.

– Zgrozila sam se kad sam saznala šta mu se sve desilo u zatvoru. Ispričao mi je da su ga tukli u SUP-u. Udarao ga je Osman Gogić pesnicom, svime i svačim. Ispitivali su ga i tukli do iznemoglosti. Osman mu je rekao: “Gipsara, gipsara, i tebe ćemo u zveku”. Mislio je na jamu, dubinu… Moj je brat nosio gips kada je imao lom prilikom igranja fudbala, pa ga je zato tako zvao, ispričala je svjedokinja Tužilaštva.

Od sestre, kod koje je Velemir kasnije boravio, saznala je da su mu oči nakon izlaska iz zatvora bile crvene i da se dva mjeseca nije mogao kretati. Martinović je pojasnila da njeni sestra i brat trenutno žive u inostranstvu, te da njen brat nikada nikome nije davao izjavu u vezi s pomenutim događajem. Na pitanje advokata Fahrije Karkina, da li je poznavala njegovog branjenika Gogića, svjedokinja je kazala da je čula za njega, te da je on bio suprug njene radne kolegice.

Pripadnici TO Stupari

Predsjedavajuća Vijeća u nekoliko navrata jučer je upozorila tužitelja Dragana Čorliju zbog načina kojim je svjedokinji postavljao pitanja, ističući da pita svjedokinju samo o onome što je relevantno za ovaj predmet. Mujčinović je optužen da je krivična djela koja mu se stavljaju na teret počinio dok je obavljao funkciju komandira SP-a Stupari i SP-a Kladanj, dok je optuženi Busnov u kritičnom periodu bio na mjestu načelnika SJB-a Kladanj.

Muhić je, kako je u optužnici navedeno, bio šef grupe za sprečavanje i suzbijanje kriminaliteta u SJB-u Kladanj, Hamzić komandir čete TO Stupari, a kasnije komandant bataljona TO Stupari. Optuženi Halilović je kritičnog perioda bio aktivni policajac u SP-u Stupari, a kasnije komandir Odjeljenja vojne policije u Stuparima i komandir SP-a Stupari, dok je Hodžić bio rezervni policajac SP-a Stupari, Habibović rezervni policajac SP-a Stupari i Gogić vojni policajac u Vodu vojne policije u Kladnju.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime