Suđenje Arminu Karabegoviću biće ponovljeno

0
123

36952_za_ubojstvo_i_silovanja_amine_sabanagic_admir_karabegovic_osudjen_na_35_godina_zatvora-480x330Sanski Most – Apelaciono vijeće Vrhovnog suda F BIH  ukinulo je prvostepenu presudu protiv Admira Karabegovića koji je osudjen na 35 godina zatvora za ubistvo  djevojke Amine Šabanagić iz Sanskog Mosta. Sud je utvrdio da je propust načinjen jer nije doneseno rješenje o razdvajanju postupka  jer je Karabegović priznao silovanje, a negirao ubistvo.

Sudjenje Admiru Karabegoviću za ubistvo Amine Šabanagić biće ponovljeno. Tako je odlučio Vrhovni sud Federacije  nakon što je Vijeće  utvrdilo   da je došlo do proceduralnih  propusta. Postupak je trebao biti razdvojen na način da se jedno krivično vijeće izjasni o Karabegovićevom priznanju krivice za silovanje, a drugo vijeće da mu sudi za ubistvo. Kako do toga nije došlo, prekršena su dva  člana

Ustava BiH  koji garantuju optuženome pravo na odbranu u krivičnom postupku.

Amina Šabanagić ubijena je u maju 2004. godine. Karabegović je priznao da je silovao nesrećnu djevojku, ali ne i da je ubio. Njeno tijelo nadjeno je u potoku pored Gradskog mezarja  svega nekoliko stotina metara od kuće gdje je stanovala, a utvrdjeno je da je smrt nastupila davljenjem. Radila je u hotelu „Sanus“ u Sanskom Mostu. Godinama  su  porodica, prijatelji i mnogobrojni  gradjani Sanskog Mosta čekali da policija i pravosudni organi otkriju počinioca ovog monstruznog zločina. Osam godina nakon Amininog ubistva  uhapšen je Admir Karabegović. Kantonalni sud proglasio ga je krivim za silovanje i ubistvo djevojke, zašto mu je dosudjena zatvorska kazna u trajanju od 35 godina.

Optuženi Karabegović nalazi se u pritvoru KPZ Luke u Bihaću gdje čeka ponovljeno sudjenje.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime