Sud u Hagu: Odbačene tužbe za genocid Hrvatske i Srbije

0
1

0,,18231600_303,00Holandija, Srbija, Hrvatska  ̶  Srbija nije odgovorna za genocid u Hrvatskoj, proglasio je Međunarodni sud pravde. Presuda je obvezujuća, konačna i bez prava žalbe.

‘Za genocid nije dovoljno samo da su prekršena ljudska prava, to moraju biti ona činjenja navedena i opisana u Konvenciji o genocidu’, objasnio je sudija Tomka obrazlažući presudu. Dodao je kako državu koja je naknadno postala članica ne može smatrati odgovornom za poštovanje standarda poštovanja ljudskih prava.

Prije 27. 4. 1992. ne može se smatrati da je bila odgovorna u smislu članka 9., rekao je Tomka. Srbija je u pisanom odgovoru na tužbu navela da je tek počela postojati 27. aprila 1992. i da je prije tog datuma nije obavezivala Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Prema tome otpadaju brojni ratni zločini počinjeni prije tog datuma, na primjer u Vukovaru.

Hrvatska je podnijela tužbu protiv Srbije još 1999. godine, a Srbija je odgovorila kontratužbom desetak godina kasnije. U Hagu su članovi oba pravna tima.

Hrvatska smatra da je Jugoslavija, a zatim i njena pravna sljedbenica Srbija kriva za genocid nad Hrvatima, navodeći slučajeve Vukovara, Škabrnje i još brojnih mjesta gdje su počinjeni ratni zločini nad hrvatskim stanovništvom. Srbija, sa druge strane, smatra Oluju genocidom i smišljenom akcijom za protjerivanje Srba s područja nekadašnje Krajine.

Prema mišljenju pravnih stručnjaka velika je šansa da i jedna i druga tužba budu odbačene. Za to imaju argumente u tužbi BIH gdje je priznat samo genocid u Srebrenici. Srbiji na ruku ne ide oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču. Srpski ministar spoljašnjih poslova Ivica Dačić poručio je da će ovo biti najvažniji događaj za bilateralne odnose dvije zemalja.

“To je vjerovatno kraj jednog procesa koji traje 15-20 godina, stavljanje tačke na određenu potrebu da se i jedni i drugi pred nekim trećim borimo za to ko je veći zločinac i da se okrenemo budućnosti”, rekao je Dačić.

“Bilo bi jako dobro da politika to ne komentariše pretjerano vraćajući se u prošlost”

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić je poručio kako je važno je da se i kroz presudu vidi što se stvarno dogodilo u Hrvatskoj.

“Ko je bio žrtva, a ko je bio agresor. Da se vidi da smo bili napadnuti sa strane, da nas je napala Srbija, tada je bila i Crna Gora, da su počinjeni strašni zločini u Hrvatskoj i da za to postoji odgovornost”, prenosi Index.hr.

“To očekujem, ali moramo biti svjesni da ovaj Sud ne odlučuje o individualnoj krivici, da će se svi postupci koji se vode nastaviti, da naše traženje da se procesuiraju svi ratni zločini na najvišem nivou i dalje stoji bez obzira na današnju odluku i na tome ćemo i insistirati”, poručio je Miljenić.

(Vijesti)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime