Sud u Brčkom presudio u korist Evropskog univerziteta

0
17

a127492586015b67982b5aa099acab68Brčko – Osnovni sud u Brčkom donio je prvostepenu presudu u korist Evropskog univerziteta. Poništeno je rješenje Odjela za obrazovanje Vlade Distrikta Brčko kojim je oduzeta licenca i zabranjeno obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na ovom univerzitetu.

U presudi se navodi da nisu ispunjeni zakonski uslovi za zabranu rada Evropskom univerzitetu. Odjel za obrazovanje nije prethodno pribavio mišljenje Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH. “Činjenično stanje nije potpuno i pravilno utvrđeno. Mnoge činjenice su utvrđivane na bazi sajtova pojedinih fakulteta van Evropskog univerziteta te da je iz tako utvrđenih činjenica tuženi izveo pogrešan zaključak. Poništava se rješenje Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta i predmet se vraća tuženom na ponovo rješavanje”, stoji, između ostalog, u presudi.

Tužena strana zadovoljna je presudom. “Šef Odjela za obrazovanje Momčilo Poljić pokušao je nezakonito oduzeti licencu i zabraniti rad Evropskom univerzitetu. Pored ovoga Apelaciona komisija je poništila dva rješenja istog odjeljenja kojima je Poljić takođe zlonamjerno htio nanijti štetu Evropskom univerzitetu”, tvrdi Mirko Kulić, prorektor Evropskog univerziteta u Brčkom.

Nadležni u Odjelu za obrazovanje dobili su primjerak presude i najavljuju žalbu Apelacionom sudu Distrikta. “Presuda nema finansijskih implikacija, ona i ne znači da je poništeno rješenje u smislu da su navodi u mom rješenju netačni, nego imaju određene proceduralne propuste i u njoj se traži da se postupak ponovi”, kaže šef Odjela Momčilo Poljić.

Nakon što je tražio da se dostavi dokumentacija na provjeru, protiv Poljića su iz Evropskog univerziteta podnijeli na desetine krivičnih prijava, a zatražili su i njegovu ostavku. O svemu bi se trebala očitovati i Vlada i Skupština Distrikta Brčko.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime