Sud u Banjoj Luci uvažio žalbu bošnjačke djece iz Vrbanjaca

0
185

607_20140612162917_bosnjacka_djecaBanja Luka  ̶  Vijeće banjalučkog Okružnog suda, kojim je predsjedavala sutkinja Jasna Šatara, donijelo je krajem septembra ove godine rješenje u kojem se žalba roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši, a koji su tražili uvođenje nacionalne grupe predmeta u nastavu, uvažava.

Po ovom rješenju, banjalučki je sud predmet ponovo vratio prvostepenom sudu na postupanje, u ovom slučaju Osnovnom sudu u Kotor-Varoši, a koji je 2. jula ove godine donio rješenje u kojem je tužbu roditelja i djece iz Vrbanjaca podignute protiv Republike Srpske i Osnovne škole “Sveti Sava” Kotor-Varoš ocijenio kao neblagovremenu.

Različito tretiranje

Tada je Sud utvrdio da postoji diskriminacija, ali je odbacio tužbu bošnjačke djece iz Vrbanjaca, navodeći da su “maloljetni tužitelji dokazali da su u pogledu prava iz privremenog sporazuma stavljeni u nepovoljan položaj, te da su različito tretirani u odnosu na druge učenike u RS-u i BiH”. Navedeno je i to da su ispunjeni uslovi za uvođenje nacionalne grupe predmeta u školu u Vrbanjcima, a kako grupa nije uvedena, da su djeca diskriminirana, te da im je povrijeđeno pravo na jednako postupanje, odnosno da u ovoj školi postoji diskriminacija bošnjačke djece.

Banjalučki sud je, između ostalog, naveo da tužiocima, nezakonitim postupanjem prvostepenog suda, nije data mogućnost da raspravljaju pred sudom, a to postupanje je, kako ističu, bilo od uticaja za donošenje zakonite i pravilne odluke.

U travničkom advokatskom uredu Adil Lozo i drugi, čija je tužba najprije odbačena jer je bila podnijeta po protoku četiri godine nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani diskriminacije, ističu da su sudovi u Kotor-Varoši i Banjoj Luci zauzeli jedinstven stav da je došlo do povrede prava na jednako postupanje u obrazovanju.

– Takav stav je konačan i obvezujući za prvostepeni sud, koji će u narednom periodu donijeti presudu kojom se utvrđuje povreda prava za 129 učenika. Dalje će naložiti Osnovnoj školi “Sveti Sava” i Republici Srpskoj da otklone daljnju diskriminaciju, tako što će se nastava odvijati po nastavnom programu Zeničko-dobojskog kantona i da se kao nastavnici zaposle povratnici na predmetima iz ove nacionalne grupe predmeta. Tražit ćemo donošenje mjere osiguranja, kako bi se u što kraćem roku zaustavile daljnje štetne posljedice za naše klijente, kao i hitno zakazivanje ročišta, da bi se samo formalno proveli dokazi i donijela presuda. Uvijek smo bili protiv manipulacija sa nesretnom djecom i roditeljima, što je naočigled javnosti rađeno u Sarajevu, dovođenjem roditelja i djece pred zgradu OHR-a. Sigurni smo da se može ostvariti zaštita u postupcima pred sudovima u BiH. Nakon podnošenja naše tužbe, slučaj djece Konjević-Polja je iza nas krenuo istim postupkom. Ponovno iznošenje neosnovanih ideja da će Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu riješiti slučaj je sasvim neispravna metoda rada. Radi se o nepotrebnoj manipulaciji stanjem djece i roditelja, smatraju u advokatskom uredu Adil Lozo i drugi, koji roditelje i djecu u Vrbanjcima zastupaju bez naknade.

Zadovoljni roditelji

Hava Varošić, majka čije je dijete pohađalo školu u Vrbanjcima, kaže da je zadovoljna donesenom odlukom.

– Sve vrijeme smo bili optimisti i sad smo. To je veliki motiv za nas i veliki plus. Istrajat ćemo u svojoj namjeri i nastavljamo dalje, kaže Varošić, te pojašnjava da su bošnjačka djeca iz Vrbanjaca od 13. oktobra krenula na instruktivnu nastavu u Hanifićima, u zgradi Medžlisa Islamske zajednice BiH, te da su upisani u Osnovnu školu Prvi mart u Jelahu.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime