Sud poništio izbor rukovodstva Ljekarske komore koja oduzima Gavrankapetanovićevu licencu

0
0
Naime, na jučerašnjoj sjednici donesena je navedena odluka prema kojoj četiri člana Etičkog komiteta Ljekarske komore KS želi nastaviti postupak oduzimanja licence ljekaru Gavrankapetanoviću zbog, navodnog kršenja etičkog kodeksa u slučaju Nadin Smajlović.

Sjednici je prisustvovalo pet od devet članova, a jedan član je bio protiv nastavka postupka za oduzimanje licence. Važno je napomenuti da je za ovakvu odluku potrebno pet glasova.

Međutim, u tekstu ispod je prikazana odluka Općinskog suda u Sarajevu koja je donesena 6. septembra prošle godine, a prema kojoj je utvrđeno da je nastavak 5. sjednice Izborne skupštine Ljekarske komore KS, održane 20. decembra 2018. godine sazvan i održan na nezakonit način.

Presuda Općinskog suda (Foto: Klix.ba)Presuda Općinskog suda (Foto: Klix.ba)

“Slijedom toga, poništavaju se akti doneseni na istoj sjednici i to odluka o izboru predsjednika i potpredsjednika Skupštine, odluku o izboru članova Nadzornog i Upravnog odbora te odluke o izboru predsjednika i potpredsjednika Komore”, navedeno je u odluci.

Ova presuda je donesena po tužbi nekoliko delegata Ljekarske komore koji su ukazali na neregularnosti u radu Skupštine Ljekarske komore KS.

Tada je na mjesto predsjednice Ljekarske komore postavljena Ksenija Miladinović sa KCUS-a, dok je tada drugi kandidat ljekar Ismet Gavrankapetanović sa 30-ak delegata napustio sjednicu zbog neregularnosti u izbornom procesu.

Komora je morala platiti i sudske troškove od 2.347 KM.

Uprkos donesenoj presudi, Etički komitet Ljekarske komore KS je sazvan i odlučeno je da se ortopedu Ismetu Gavrankapetanoviću oduzme licenca jer je iznio svoj stav kada su ljekari s KCUS-a odbili liječiti Nadin Smajlović i dati potpis da bude izmještena na liječenje u inostranstvo.

Sada se nalazi u nezavidnoj situaciji zbog toga, a odluku da se nastavi postupak oduzimanja licence su donijela četiri člana Ljekarske komore KS iako je potrebno da ih bude pet kako bi bio postignut kvorum, a uz sve to njeno rukovodstvo je upitno.

Na svu sreću djevojčica Nadin Smajlović je na kraju ipak otišla u Tursku gdje je i izliječena, a ljekaru Gavrankapetanoviću je veliki broj ljudi pružio podršku i stao na njegovu stranu ističući da ne smije snositi posljedice jer je stao na stranu bolesnog djeteta.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime