Sud BiH: Ukinut pritvor optuženima za ratne zločine u istočnoj Hercegovini

0
0

09BC748D-BD4C-40A1-82F0-B6582343BEDC_w640_r1_sNevesinje – Odlučujući po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je taj prijedlog odbijen kao neosnovan, te ukinut pritvor prema optuženima Goranu Vujoviću i Miroslavu Duka koji se terete zbog odgovornosti za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u logorima na području Bileće

Službeno, Goran Vujović i Miroslav Duka terete se da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Vujoviću i Duki su, umjesto pritvora, određene mjere zabrane, i to zabrana napuštanja mjesta boravišta (pripadnici nadležne policijske stanice će nasumično obilaziti optužene na adresi prebivališta), zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava i korištenja lične karte za prelazak državne granice); te zabrana sastajanja sa saučesnicima i svjedocima.

”Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, može im se odrediti mjera pritvora”, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Vujović i Duka odgovorni za zločine u periodu od početka juna 1992. do kraja decembra 1992. godine za vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica tzv. srpske republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Istočne Hercegovine, odnosno na području općina Bileća, Nevesinje i Gacko.

 Smatraju se odgovornima da su, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti u Bileći, odnosno komandira milicije u Stanici javne bezbjednosti u Bileći, omogućili i organizirali zatočenje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u prostorijama zgrade Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, zgrade tzv. Starog zatvora u Bileći, te u prostorijama zgrade Đačkog doma u Bileći, gdje su zatočeni civili držani u nehumanim uvjetima i izloženi ubistvima, mučenjima i teškim fizičkim i psihičkim zlostavljanjima.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime