Suci i tužitelji i dalje kriju podatke o osobnoj imovini

0
2

Suci i tužitelji i dalje kriju podatke o osobnoj imovini

Sarajevo, Banja Luka – Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH uporno odbija zahtjeve da omogući uvid u imovinske kartone sudaca i tužitelja. Njihova imovina ostaje tajna, iako su mnoge institucije zatražile da podaci o tome koju su imovinu stekli budu dostupni javnosti.

Ombudsman za ljudska prava BiH, Europska komisija, Agencija za zaštitu osobnih podataka, pa čak i pojedini suci i tužitelji – svi oni smatraju kako imovinski kartoni trebaju biti dostupni javnosti.

Svi, osim Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH. Svaki zahtjev N1 televizije da dostave imovinsko stanje sudaca i tužitelja, Visoko vijeće je odbilo, uz pojašnjenje kako se u tim kartonima nalaze i osobni podatci.

Tako je bilo i u slučaju županijskog suca Općinskog suda Sarajevo, Kenana Tanovića, predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, te ustavnog suca Miodraga Simovića. Ustavni suci nisu dužni dostavljati imovinske kartone. Visoko sudsko vijeće našlo je razlog za skrivanje imovinskih kartona iako je zatraženo da se osobni podaci uklone.

Iako je u zahtjevu naznačeno kako se prilikom dostavljanja imovinskih kartona zaštite osobni podatci, utvrđeno je kako podaci o imovini, sadržani u osobnom financijskom izvještaju, uključuju osobne prihode i prihode članova obitelji, osobnu i obiteljsku imovinu, osobne obveze i garancije, i obveze i garancije članovan obitelji, što predstavlja osobne podatke, koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti osobnih podataka, a čijim objavljivanjem bi se mogla nanijeti šteta osobama na koje se ti podaci odnose.

Navodnom zaštitom osobnih podataka od javnosti se krije kako su pojedine suci i tužitelji stekli milijunski vrijednu imovinu, koja nije srazmjerna njihovim redovnim primanjima. Bivši predsjednik Visokog vijeća, i aktuelni predsjednik Okružnog suda u Banja Luci, Milorad Novković, kaže kako bi ti podaci trebali biti javni.

I tužitelja SŽ-a, Šejla Heljić, kaže kako nema ništa protiv da objavi svoj karton, koji se nalazi u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

– Nije točno da nitko ne kontolira imovinske kartone, tj. vaša tvrdnja nije istinita. Ja se zalažem za transparentnost, pa tako i da imovinski kartoni budu dostupni javnosti, uključujući i moj – poručila je Heljić.

Zbog ignoriranja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća N1 se obratio Ombudsmanu za ljudska prava, koji im je uputio preporuku da dostave tražene imovinske kartone. Vijeće nije usvojilo ni njihovu preporuku. Ombudsmen će ovu činjenicu uvrstiti u Godišnji izvještaj koji će biti prezentirani pred Parlamentarnim tijelima u BiH.

(prvi.tv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime