Subota u Bihaću će biti burna! Da li se Krajina budi?

0
2

protesti-300x166Bihać – Položaj većine mladih je krajnje nezavidan, a najbolji pokazatelj stanja jesu ankete koje se sprovode među mladima i koje ukazuju da od 60% do 70% mladih želi napustiti BiH. To pokazuje ne samo da je trenutna situacija za njih jako loša, nego da ni perspektiva i očekivanja od budućnosti nisu ništa pozitivnija.

Ono što više zabrinjava je nezainteresovanost i nedostatak građanskog bunta. Ipak, čini se da se Krajina budi! I ranije je bilo iskazivanja nezadovoljstva na razne načine ali ovaj vikend će biti nešto interesantniji…

Naime, slučajno ili ne, u subotu u Bihaću imamo tri masovne aktivnosti čiji su organizatori udruženja mladih ljudi. Radi se o protestima pod nazivom „Revolucija“ čiji je organizator Vijeće mladih USK-a i Unija studenata Univerziteta u Bihaću, te o protestima protiv  donošenja izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja pod nazivom „Reci ne eutanaziji“, a u večernjim satima održat će se javna tribina pod nazivom „Ko nas šiša“ u organizaciji Udruženja ABC  iz Bihaća.

“Ko nas šiša” u kinu “Una” u 19 sati

Fondacija CPI – Centar za zastupanje građanskih interesa i Udruženje ABC iz Bihaća pozivaju vas na diskusiju o javnim finansijama koja će se održati u subotu u 19 sati u kinu „Una“

Imate priliku da na jednom mjestu razjasnite u kakve namjene vlasti troše budžete koje vi punite. Budite slobodni da pričate i pitate o lokalnim problemima u javnim finansijama i da izrazite svoje mišljenje i razriješite dileme da li se novci zapravo troše na javna dobra i za zajedničku korist.

Kao građani imate zakonsko pravo da znate sve o budžetima i budžetskoj potrošnji, a na ovoj tribini ćete saznati i kako doći do tih informacija. Dođite i postanite savjesni i aktivni građani koji žele da znaju kako se troši i kuda ide sav javni novac i šta možete uraditi poboljšate situaciju na tom planu.

“Revolucija” na Gradskom trgu u 11 sati

Studenti su najavili  protestno okupljanje u subotu u 11 sati na Gradskom trgu u Bihaću, kazala je Elma Begić  iz Vijeća mladih USK.

Istovremeno, njihovi vršnjaci  će izaći na ulice Mostara, Banja Luke, Sarajeva i Tuzle. Protesti će se održati pod nazivom „Revolucija„ s nadom da će političari u našoj zemlji evoluirati u političkom smislu i svoje interese podrediti  interesu bh. građana u ovom slučaju mladih.

Podsjećamo, studenti i đaci iz BiH, iako su pozvani, neće sudjelovati u najvećem europskom programu za obrazovanje, vrijednom  više od  14 milijardi eura. Nažalost, naša zemlja neće biti dio Erasmus + projekta   jer saglasnost nije dalo nadležno ministarstvo RS-a.

“Reci NE eutanaziji” na Gradskom trgu u 13 sati

Pozivaju se građani, te svi dobronamjerni ljudi da se pridruže mirnom protestu koji će se održati u subotu na Gradskom trgu u 13 h, a povodom donošenja izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Nadamo se da je javnost upoznata sa mjerama i težinom koje ove izmjene nose, misleći prvenstveno na ubijanje pasa kao najadekvatnijom solucijom.  Zato kažimo ne ubijanju! Pokažimo svoju humanu stranu i zajedničkim snagama spriječimo masakar i krvoproliće! Naša pasivnost je samo dozvola ubicama da se dokažu u poslu koji najbolje znaju.

(bihać.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime