Subašić: Žrtve očekuju doživotnu kaznu za Šešelja da buduće generacije nauče lekciju

0
7

Srebrenica – Vijeće Tribunala u Haagu je Srbiji dalo rok do 15. marta da izvijesti sud o svim poteškoćama koje bi Srbija eventualno mogla imati u provođenju naloga.

Očekujem da Haaški tribunal na doživotnu robiju osudi ratnog zločinca Šešelja, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, komentarišući najnoviju vijest da će Tribunal 31. marta izreći presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

“Žrtve očekuju doživotnu kaznu za Šešelja, te da bude kažnjen najstrožijom kaznom. Znamo da je umiješan u progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i ubistva u okolini Sarajeva, u Mostaru, Nevesinju i Zvorniku, te u prinudno preseljavanje desetine hiljade Bošnjaka sa tih teritorija. To je najmanje što sud u Hagu može uraditi za žrtve i za mir na Balkanu”, rekla je Subašić.

Istakla je da ipak ni kazna doživotnim zatvorom ne može biti najadekvatnija satisfakcija za žrtve.

“Koliko god mu kaznu dali, to ne može zadovoljiti žrtve, jer još na hiljade majki traga za kostima svojih najmilijih diljem BiH. Mnoge čekaju da pronađu kosti svojih sinova, kćeri i muževa kako bi ih mogli ukopati”, kazala je Subašić.

Na kraju je naglasila kako je kažnjavanje ratnih zločinaca važno kao poruka i lekcija budućim generacijama.

“Trebaju ih kazniti kako bi to bila poruka i opomena budućim generacijama da ne čine zločine svojim susjedima, jer će zbog toga biti kažnjeni. Nadam se da će ovo biti poruka mladim generacijama da žive u miru”, istakal je Subašić.

Tribunal u Haagu će 31. marta izreći presudu ratnom zločincu i lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju. U odluci suda, vlastima Srbije se nalaže da poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurale da Šešelj prisustvuje izricanju presude.

Vijeće Tribunala u Haagu je Srbiji dalo rok do 15. marta da izvijesti sud o svim poteškoćama koje bi Srbija eventualno mogla imati u provođenju naloga.

Inače, Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-1993. godine.

U pritvoru u Haagu je bio od 24. marta 2003. godine kada se dobrovoljno predao, a u novembru 2014. godine je privremeno oslobođen do izricanja presude.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime