Suada Selimović – naš mladi bošnjački talenat

0
0

817a0b87c8b4a5b09390d4c2ae24ca96_LLuksemburg – Nemali broj Bošnjaka u dijaspori aktivno se bavi sportom. Od fudbala, preko košarke i rukometa, raznih borilačkih vještina, pa do šaha. Na osnovu rezultata koje postižu, ne možemo samo reći da se radi o običnim zaljubljenicima u sport, već i o vrlo nadarenim pojedincima koji, uslijed dobrih uslova za treniranje često izrone na vrh pobjedničkog podijuma.

Ukoliko samo uzmemo za primjer fudbalsku reprezentaciju Bosne, uvjerićemo se da maltene trećina igrača dolazi iz dijaspore. A koliko je tek bošnjačkih talenata u dijaspori koji se takmiče pod bajrakom neke druge zemlje, a ne njihove matične Bosne.

I u Luksemburgu nemali broj Bošnjaka i Bošnjakinja na sportskom polju ostvaruje zapažene rezultate. Mnogobrojni među njima nastupaju u raznim sportskim disciplinama za nacionalne timove Velikog vojvodstva.

Ovom prilikom ćemo predstaviti jednu mladu Bošnjakinju, Suadu Selimović, koja svoj izvanredni sportski talenat iz takmičenja u takmičenje uporno dokazuje, i pretače ga u priznanja, pehare i medalje.

Suada Selimović je rođena 2000. godine u Luksemburgu, a porijeklom je iz gazijskog Sandžaka. Već otprilike tri godine aktivno trenira Karate, i za to vrijeme je nanizala veliki broj pobjeda. Poznavaoci Karatea koji su imali priliku vidjeti Suadu prilikom treninga ili pak takmičenja, saglasni su da se radi o izvanrednom talentu. Maltene da nema Karate turnira i takmičenja u regionu a da Suada ne osvoji prvo, drugo ili pak treće mjesto. Značajno je istaći da je za sada najveći uspjeh Suada ostvarila na takmičenju u Francuskoj, Coupe de France, koji je održan krajem novembra 2013. godine, te je tom prilikom naša Suada među 52 karatašice sa teritorije Francuske, Belgije i Luksemburga, osvojila treće mjesto.

Slijedi lista takmičenja na kojima je Suada osvojila jedno od tri prva mjesta:

 

2011. – Challenge Sud – 2. mjesto

 

2011. – Championnat National U12 – 3. mjesto

 

2012. – Namur Open Cup U12 – 3. mjesto

 

2012. – Open de Luxembourg U12 – 3. mjesto

 

2012. – Championnat National U12 – 1. mjesto

 

2012. – Championnat National Equipe U14 – 2. mjesto

 

2012. – Coupe de l’Avenir U14 – 2. mjesto

 

2012. – Mondorf Cup U14 – 3. mjesto

 

2013. – Barbarossa Cup U14 – 3. mjesto

 

2013. – Milon Cup, France U14 – 2. mjesto

 

2013. – Heian Cup, Frankfurt U16 – 1. mjesto

 

2013. – Open de Differdange U14 – 1. mjesto

 

2013. – Milon Cup U14 – 1. mjesto

 

2013. – Coupe Prince Louis U14 – 1. mjesto

 

2013. – Coupe de France – 3. mjesto

 

2014. – Milon Cup U14 – 1. mjesto

 

 

 

Ukoliko pažljivije obratimo pažnju na gornje rezultate, primjetit ćemo da je u 2013. godini Suada umalo pa konstantno osvajala prvo mjesto, što samo dokazuje da njen talenat sve više dolazi do izražaja i da je pred njom, ako Bog da, svijetla sportska budućnost.

 

Suada uživa veliku podršku od strane svojih roditelja, a i šire porodice. Njen otac Sabahudin, inače predsjednik Islamske zajednice (SHOURA) u Luksemburgu, strastveni je fudbaler. Suadine amidže su također sportski aktivni i važe za vrsne fudbalske trenere u Luksemburgu.

Pored navedenih izvanrednih sportskih rezultata, na kraju, obavezni smo naglasiti da je Suada i odličan učenik, ali i redovni mekteblija džemata AIC SUD u Ešu, tako da je odličan primjer svojim vršnjakinjama mlađahnim Bošnjakinjama, koje će također nadamo se slijediti Suadin primjer, te svoje vrijeme provoditi u duhu sporta, nauke i svoje islamske duhovnosti.

A Suadi pak poručujemo – Suada, nastavi nizati uspjehe, Bošnjaci i Bošnjakinje se ponose tobom!

(IDENTITET.LU)

 

 

 

 

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime