Studenti najavili proteste podrške Sindikatu UNSA zbog loših uvjeta studiranja

0
4

imagesSarajevo  ̶  Pod sloganom “Studenti probudite se” studenti Univerziteta u Sarajevu pozivaju na štrajk podrške Sindikatu UNSA i fakultetima i akademijama koji su štrajku od 8. Septembra.

“Studenti izađimo na ulice. Podržimo naše profesore. Zar vam nije dosta loših uslova studiranja??? Mi smo budućnost ove države i ako mi ne uradimo nešto, neće niko. Mi ostajemo bez ispita, bez diploma zato što niko iz vlade ne reaguje na štrajk. Potrudimo se da nas neko čuje”, navodi se u proglasu studenta.

Za sad organizatori protesta su odlučili ostati anonimni (bar kad je riječ o medijskim istupima), ali će narednih dana izaći s imenom i prezimenom. Iako su neki mediji objavili da će studenti na ulice izaći 16. septembra tačan datum se još ipak ne zna.

Inicijativa je krenula s Poljoprivrednog fakulteta,a, kako kaže predstavnik studenta za Agenciju Fena, “nas je nekoliko dobro mućnulo glavom i shvatilo da je taj štrajk za naše dobro, za bolje uvjete studiranja”

Za sutra 15. septembar, izlazak na ulice najavili su prije nekoliko dana studenti- ‘domci’, zbog povećanja cijena smještanja.

Studenti koji podržavaju štrajk profesora na sarajevskim fakultetima daju punu podršku i ovom protestu.

“Ono što mi prvenstveno tražimo jeste ispunjenje zahtjeva koje su postavili članovi sindikata UNSA, da se na taj način prekine štrajk (ispunjenjem uslova, ili bar nekim pokušajem ispunjenja), a ne da se štrajk prekida jer nailaze samo na ignorisanje problema”, navodi predstavnik studenata

On ističe da su se u pripreme za studentske proteste uključili i studenti sa drugih fakulteta, te da se svaki dan javljaju studenti koji nude pomoć u vezi s organizacijom, pa i sa Prirodno-matematičkog i Filozofskog fakulteta (koji nisu u štrajku).

“Iskreno se nadam da studenti shvataju da je ovo pravi čas. Ima tu malo i optimizma s obzirom na to da se javljaju i bivši studenti sa podrškom i najavljuju svoj dolazak”, rekao je predstavnik studenata

Kad je riječ o tome koliko štrajk ugrožava prava studenta ,sagovornik FENA-e navodi da prava studenata jesu ugrožena štrajkom.

“Važno je napomenuti da za štrajk ne treba da krivimo ni profesore ni asistente već one koji ugnjetavaju i njih i nas već godinama a to je vlast, odnosno Vlada Kantona Sarajevo. Iskreno smatram da je sad pravo vrijeme za štrajk jer da je u bilo koje drugo vrijeme niko ne bi ni primijetio da se štrajkuje. Prijedloge da štrajk treba sačekati izbore, pa poslije, je apsolutna glupost jer svi samo gledaju da prebace loptu odgovornosti nekom drugom”, ističe predstavnik studenata.

Studenti koji moraju predati papire za stipendije mogli bi biti ugroženi ako se ubrzo ne okonča štrajk.

Problem sa odgađanjem ispita i upisa je taj što se sve pomjera, na kraju će nam semestar strpati u par sedmica i bit ćemo pod još većm pritiskom nego sad, kaže predstavnik studenata.

Kada je riječ o razlozima zašto su student spremni podržati profesore i SIndikat UNSA, oni su brojni.

“Uvjeti studiranja su užasni i tu je nedostatak adekvatne literature (fakultetske biblioteke su pune zastarjelih knjiga iz prošlog stoljeća, koje ne pružaju dovoljno i primorani smo sami da krpimo znanje raznim člancima na internetu i slično), nedostatak opremljenih prostorija, praktična nastava je bukvalno na minimumu (treba da se uči kroz rad, iz učenja napamet ništa dobro ne proizilazi, pogotovo na fakultetima prirodnih nauka!!!), laboratorije na fakultetima imaju oskudan pribor, na svemu se štedi, mnogo vježbi ne može da se odradi zbog nedostatka nekih hemikalija ili određenih aparata… Isto tako mali milion puta nam se desilo da sjedimo u prehladnim amfiteatrima, sve sa jaknama, kapama i rukavicama zato što nema grijanja. A nema ga jer nema para”, rekao je predstavnik studenata.

Jedan od uvjeta Sindikata jeste također da se osposobe sredstva za mlade istraživače ( to smo jednog dana u budućnosti mi)., navodi predstavnik studenata govoreći o razlozima za podršku štrajku Sindikata UNSA.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime