Struka i građani ogorčeni: Historijski kompleks Halidov dvor djelimično ofarban u “drečavu” zelenu boju

0
8

Osim zelene farbe, vidi se da je na istom dijelu objekta ofarban i podest u sivu boju. Građani, kao i stručnjaci su ogorčeni zbog ovog čina.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Vanzemaljska Žena@vanzemaljskaa

U rubrici Nervni slom utorkom danas donosimo: Proljetno uljepšavanje fasada na bosanski način…Btw Halid dvor, izgrađen 1923. godine, je pod zaštitom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa.

50 people are talking about this

Arhitekta Mufid Garibija nam je rekao da je Halidov dvor pod nekom vrstom zaštite, a dodao je i to kako se uz Sarajevo u posljednje vrijeme sve više veže epitet neurbanog mjesta.

“Zgrada Halidovog dvora je sigurno pod nekom vrstom zaštite i to jače zaštite. Moram kazati da zelena boja poput ove jeste moderna, ali u tekstilu. Posebno je nemoguće nanositi ovu vrstu farbe na neki historijski objekt koji ima svoje dekoracije. Nažalost, vidi se da u proces farbanja nije bila uključena struka zbog toga što ovaj tip zgrada, koji ima svoju stilizaciju, ne smije biti okrečen napadnim bojama jer dolazi do gubitka estetskog segmeta”, rekao je Mufid Garibija.

Foto: H. M./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

On je dodao i to da je tragikomično da se u centru Sarajeva dopušta farbanje nadaleko poznatog objekta običnim “mačkom” i to s farbama sumnjive kvalitete, za koje smatra da mogu dovesti do trajnog oštećenja fasade.

“Bilo je slučajeva da su zgrade od historijskog značaja u prošlosti mijenjale svoj izgled, pa samim tim i boju fasade. Međutim, ako postoje naznake prvobitne boje, ako se jasno zna kojom je vrstom farbe bio okrečen neki objekt u prošlosti, tom istom bojom trebalo bi ponovo ofarbati zgradu. Ovakva boja sigurno nije bila nikada u prošlosti na Halidovom dvoru i stoprocentno sam siguran da niko iz institucija nije odobrio farbanje”, kategoričan je Garibija.

Inače, Halidov dvor je izgrađen prema projektu Josefa Gramera, za bogatog Sarajliju Mustafu Hadžibaščauševića.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime