Strazbur: Hadžihasanović i Selmanović predstavili BiH na Svjetskom forumu demokratije

0
7

gimnazijalci-forum-31-520x360Tuzla, Francuska    ̶  Dva učenika Gimnazije „Meša Selimović“ u Tuzli, učestovali su na Svjetskom forumu demokratije gdje su doprinijeli razvoju novih prototipa demokratije u diskusijama koje su se odvijale tokom foruma.

Riječ je o Kenanu Hadžihasanoviću i Harisu Selmanoviću, koji su učestvovali na forumu zajedno sa više od 1.000 učesnika širom svijeta, a ovogodišnja tema je bila „ Da li mladi mogu revitalizirati demokratiju ?“.

Ovo je prvi put da Vijeće Evrope akcenat stavlja na mlade i tim povodom Evropska fondacija mladih organizovala je pripreme mladih učesnika za ovaj forum. U pripremama je bilo aktivno uključeno više od 240 mladih osoba iz više od 90 zemalja širom svijeta.

Zahvaljujući njihovom predanom radu na razvoju svojih zajednica, razvoju demokratije u njima, Vijeće Europe odlučilo se pozvati ovu dvojicu srednjoškolaca. Hadžihasanović je, inače, potpredsjednik Mreže Vijeća Učenika Bosne i Hercegovine, koji je od ranije poznat po angažmanu na poboljšanju uslova školovanja u svojoj školi.

Raznim projektima koje je sam pisao, obezbijedio je tuzlanskoj Gimnaziji 50.000 KM za nabavku laptopa, te bežični internet u ovoj školi. Drugi učesnik Svjetskog foruma, Haris Selmanović, član upravnog odbora omladinske organizacije „ Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine“ i akter mnogih projektnih aktivnosti u Tuzli koje podstiču mlade na kreativnost i aktivno učestovanje u društvenim promjenama i procesima.

Za Hadžihasanovića i Selmanovića, kao i za druge predstavnike Bosne i Hercegovine na forumu, održan je i prijem u ambasadi Bosne i Hercegovine u Strasbourgu gdje im se obratio Predsjedavajući PSBiH Božo Ljubić, kao i ambasador Almir Šahović.

Hadžihasanović i Selmanović ovim putem poručuju da se glas mladih mora čuti i da se mladi moraju aktivno uključiti u procese koji se tiču pogotovo njih samih, kao i aktivirati pasivne mlade osobe u društvene promjene i na kraju u revitalizaciju demokratije.

Sljedeći Svjetski forum demokratije održati će se od 18.-20.novembra 2015. godine, također u Strasbourgu.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime