Stražari tjerali zatvorenike da oralno zadovoljavaju jedni druge

0
28

130628dreteljSarajevo – Na suđenju za zločine počinjene u Dretelju, tužiteljica Tužilaštva BiH je pročitala iskaze dva svjedoka koji zbog lošeg zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da svjedoče pred Sudom BiH.

Ilija Domazet, koji je iskaz dao u Tužilaštvu BiH 13. marta 2007. godine, ispričao je da je u avgustu 1992. iz svog stana u Mostaru odveden u Vojnu ambulantu, pa zatim u Dretelj.

Kako se navodi u iskazu koji je pročitan na ročištu, u vojnoj ambulanti sve zatvorenike je saslušavao Ivan Zelenika, koji ih je pritom udarao gumenim pendrekom.

“Odmah je naredio da se skinemo goli i tad je počeo da udara. Kada se umorio, pozvao je svoje ljude koji su nastavili da nas batinaju”, stoji u iskazu Ilije Domazeta.

On je Tužilaštvu BiH ispričao da je sutradan odveden u logor Dretelj, gdje je ostao dvije nedjelje.

Kako je rekao, u logoru su svi zatvorenici dobijali batine svaki dan, naglašavajući da su ih pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) tukli svaki dan i noć.

“U Dretelj sam ušao kao zdrav čovjek sa 98 kilograma, crne kose i dobrog zdravstvenog stanja. Za dvije nedjelje, ja sam pobijelio, izgubio više od 30 kila, a zdravlje mi više nikada nije bilo dobro”, kazao je Domazet.

Ispričao je da su zatvorenici u Dretelju živjeli u jako lošim uslovima, te da su, osim svakodnevnih batina, zatvorenike tjerali da progutaju upaljenu cigaretu, kao i da bleje, te pasu travu.

“Ništa od svega ovoga nije bilo strašno kao batine koje smo dobijali. Tuku te do iznemoglosti. Danju, noću. Ili su izvodili iz hangara pa biju pojedinačno, ili njih nekoliko uleti među zatvorenike i tad nastaje masakr”, objasnio je Domazet.

U pročitanom iskazu, Domazet je naveo i da od stražara nikoga nije poznavao, osim što zna da je upravnik Dretelja bio Srećko Herceg, koji tada nije imao više od 28 godina.

Herceg je optužen zajedno sa Ivanom Zelenikom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić za zločine nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti počinjene 1992. godine u Dretelju.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

U nastavku ročišta pročitan je i iskaz Slavka Bojanića dat Tužilaštvu BiH u avgustu 2010. godine.

Kako je navedeno u iskazu, Bojanić je u Dretelju bio zatvoren u julu 1992. godine, odakle je doveden iz vojne ambulante u Mostaru.

Prema Bojanićevom iskazu, osim svakodnevnih batina, stražari su noću ulazili u hangar i tjerali zatvorenike da oralno zadovoljavaju jedni druge.

Kako je rekao, jednom je u hangar došla i stražarka pod imenom Marina, koja je imala sestru Gordanu, te sa sobom dovela psa.

“Svi zatvorenici u hangaru morali su da ližu psa ispod repa, a neki su čak morali i da stavljaju pseći polni organ u usta”, naveo je Bojanić u izjavi, te dodao da je upravnik zatvora bio Srećko Herceg, dok je Edib Buljubašić bio vjerovatno njegov zamjenik.

U iskazu datom Tužilaštvu BiH, Bojanić je kazao i da su tokom njegovog zatočenja u Dretelju od batina umrle dvije osobe.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. novembar 2013. godine, kada će Tužilaštvo BiH izvođenjem materijalnih dokaza završiti sa dokaznim postupkom, javio je BIRN-Justice Report.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime