Strateški koncept srpske politike: Nisu svi Bošnjaci teroristi, ali svi teroristi su Bošnjaci

1
14

Strateški koncept srpske politike: Nisu svi Bošnjaci teroristi, ali svi teroristi su Bošnjaci

Banja Luka – Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije izjavio je da je postala opsesija kod svih u Bosni i Hercegovini da sve što se dogaša nazivamo terorizmom. Republika Srpska, odnosno srpski političari i mediji iz RS-a koriste ovakvu situaciju za ofanzivno djelovanje s ciljem kompromitacije BiH kao države, Bošnjaka i islama.

Srpska politika u opisanoj situaciji nastoji nametnuti donošenja zakona kojim bi Bošnjaci bili označeni kao opasan narod, ili u najmanju ruku, narod koji je pun terorista. To se želi postići kroz davanje većih represivnih ovlaštenja obavještajno – policijskim agencijama i kroz proglašavanje skupina i mjesta terorističkim prijetnjama.

Mektić je rekao da svi oni za koje se dokaže da su ratovali u Siriji ili Iraku na strani radikalne organizacije Islamska država moraju odmah biti procesuirani.

“U BiH imamo određena izvorišta terorizma, radikalnu ideologiju koja se promoviše i prihvata i dok god budemo tolerisali nasilni ekstremizam, uvijek ćemo imati terorističku prijetnju. Neophodne su konkretnije, fleksibilnije i represivnije mjere protiv potencijalnih terorista i da je cilj novih zakonskih rješenja davanje većih ovlašćenja policijskim i bezbjednosno–obavještajnim službama u borbi protiv terorizma. Formiraćemo ekspertske timove koji će se danonoćno baviti ovim pitanjem, a u zakonodavni okvir ubacićemo savremena rješenja evropskih zemalja u borbi protiv ovog zla. Mora se stvoriti mehanizam da se u slučaju veće terorističke prijetnje na određenom području može proglasiti vanredno stanje i dati dodatna policijska ovlašćenja”, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH za “Večernje novosti”.

Dakle, srpska politika želi na ovaj način postići to da se pitanje terorizma veže samo za Bošnjake i za islam, da se uspostavi sumnja nad hiljadama Bošnjaka, da se označe desetine mjesta u kojima žive isključivo Bošnjaci kao “teroristička legla”, te da se kroz veća ovlaštenja i uz proglašavanje vandrednog stanja vrše česte represivne mjere protiv osumnjičenia i njihovim porodicama, prijateljima i komšijama.Glavni osnov za uvjeravanje bošnjačkih političara da prihvate/nasjednu na represivne velikosrpske mjere borbe protiv terorizma jeste opasnost od terorističkih napada. Upravo, zbog navedenih želja, tj. ciljeva velikosrpskoj politici najviše odgovara da se događaju krivična djela terorizma. Nije daleko dana kada će se u javnosti početi koristi fraza: Nisu svi Bošnjaci teroristi, ali svi teroristi su Bošnjaci.

P.S. Odavno je postala praksa u BiH da se neki zakoni sprovode samo nad Bošnjacima. Uzmimo za primjer Zakon o zabrani ratovanja na stranim ratištima. Ovaj zakon se sprovodi isključivo samo nad Bošnjacima.

(Saff)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Baš kao što je strateški koncept Bošnjaka – Nisu svi Srbi četnici, ali su svi četnici Srbi. Mada moram napomenuti da je tokom II svetskog rata bilo i muslimana u redovima četničkog pokreta.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime