Strateški ciljevi – suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i članstvo u NATO-u i EU (FOTO)

0
3

Ceric_u_Woodrow_Wilson_Centru_sept_2014_abcSAD, BiH  ̶  U State Departmentu susreo se sa Shaunom Caseyem, savjetnikom državnog sekretara Kerryja za vjerska i vanjska pitanja, te Arsalanom Sulemanom, predstavnikom OIC-a i Shaarikom Zaferom, specijalnim izaslanikom State Departmenta za muslimanske zajednice.

Tom prilikom dr. Cerić je ponudio savjete temeljene na njegovom dugogodišnjem iskustvu u međureligijskom dijalogu, posebno u momentu kada američka administracija redefinira svoj odnos prema Bliskom Istoku.

Dr. Mustafa Cerić, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u četvrtak je okončao svoju četverodnevnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom boravka u New Yorku i Washingtonu, dr. Cerić je obavio niz susreta sa zvaničnicima brojnih vladinih i nevladinih organizacija, te predstavnicima bošnjačke zajednice u Americi.

Dr. Cerić je, između ostalog, razgovarao i sa kongresmenima New Yersya Christopherom Smithom, Robertom Aderholtom iz Alabame, Trentom Franksom iz Arizone i Keithom Ellisonom iz Minnessote.

Na susretima sa kongresmenima dr. Cerić je iznio svoja viđenja vanjske politike naše zemlje, te ponovio jasan stav da su suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te njeno članstvo u NATO-u i Europskoj uniji strateški ciljevi politike naše zemlje, ali i minimum bošnjačkog dostojanstva ispod kojeg se ne smije ići.

Dr. Cerić se sastao i sa Anne-Marie Slaughter, predsjednicom Fondacije New America i donedavnom savjetnicom Hillary Clinton i direktorici sektora za planiranje javne politke pri State Departmentu. Razmijenili su stavove i mišljenja o jačanju ruske geopolitičke moći u Europi, krizi u Ukrajini, ali i dešavanjima u Siriji i Iraku i refleksijama te krize na stanje na starom kontinentu.

Govoreći o izgradnji prosperitetne Bosne i Hercegovine neophodno je osigurati i poštivati prava svih, što je dr. Cerić naglasio u razgovoru sa liderima Svjetskog jevrejskog kongresa, na čelu sa Arthurom Schneierom, predsjednikom američkog ogranka te organizacije. Tom prilikom dr. Cerić je naveo slučaj diskriminacije jevrejske zajednice u našoj zemlji, a zajednički je zaključeno da je odlaganje implementacije presude u slučaju Sejdić i Finci, kao i donošenje amandmana na Ustav, moralni i politički prioritet.

Prilikom susreta sa predstavnicima Aushwitz instituta za mir i pomirenje, dr. Cerić je prezentirao strategiju implementacije Nacionalnog programa za prevenciju genocida u Bosni i Hercegovini, naglasivši značaj obnavljanja tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid, a na osnovu novih dokaza.

O temi „Religija, mir, konflikt i vlast u 21. stoljeću“, dr. Cerić je govorio na Georgetown univerzitetu u Washingtonu – na Prince Alwaleed bin Talal centru za muslimansko-kršćansko razumijevanje, osvrnuvši se na trenutne razlike u društvu, nove ideologije, te religiju koja ponovo preuzima važnu ulogu na svjetskoj geopolitičkoj sceni, ali i o nemirnim počecima 21. stoljeća, posebno kada su u pitanju zemlje Bliskog Istoka i Zapadnog Balkana.

O sprezi religije i politike u modernom društvu, dr. Cerić je govorito i u Woodrow Wilson centru u Washingtonu, gdje je iznio svoje stavove u vezi sa aktuelnim geopolitičkim izazovima u svijetu, te integraciji zemalja Zapadnog Balkana u NATO i EU.

Svoju posjetu Sjedinjenim Američkim Državama dr. Cerić je okončao sastancima u State Departmentu te Katoličkom univerzitetu Amerike, sa čijim predstavnicima je pokrenuo inicijativu edukativnog obilaska Auschwitza i Srebrenice – Potočara.

U State Departmentu susreo se sa Shaunom Caseyem, savjetnikom državnog sekretara Kerryja za vjerska i vanjska pitanja, te Arsalanom Sulemanom, predstavnikom OIC-a i Shaarikom Zaferom, specijalnim izaslanikom State Departmenta za muslimanske zajednice. Tom prilikom dr. Cerić je ponudio savjete temeljene na njegovom dugogodišnjem iskustvu u međureligijskom dijalogu, posebno u momentu kada američka administracija redefinira svoj odnos prema Bliskom Istoku.

Svakako je bilo riječi i o našoj zemlji, s naglaskom na izazove pronalaženja izlaza iz krize, fiskalnu neodrživost, moralnu upitnost i nekompatibilnost demokratskih vrijednosti i ljudskih prava unutar postojećeg Ustava.

Ceric_sa_kongresmenima_Chistopherom_Smithom_i_Trentom_Franksom21 Ceric_u_Woodrow_Wilson_Centru_sept_2014e Dr._Ceric_i_Keith_Ellison Dr._Ceric_i_Robert_Aderholt

(mustafaceric.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime