Strane banke i kompanije prijete Federaciji višemilijunskim tužbama!

0
15

bigger.ashxSarajevo – Već pet mjeseci ni jedna marka za povećanje kapitala ne može se iz inozemstva uplatiti niti jednom dioničkom društvu u Federaciji BiH. Strana višemilijunska ulaganja doslovce su blokirana i čekaju politički dogovor.

Naime, starim članovima Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH istekao je mandat, a zbog političke blokade i igara u ovom bh. entitetu još uvijek nemamo imenovano nove. Štoviše, iako se ovaj problem vuče od 2009. godine, tek jučer je raspisan natječaj za izbor novog povjerenstva, no već se spekulira kako će političko-poslovno-interesni lobiji ovaj izbor blokirati.

Nekoliko dioničkih društava, prije svega banaka, zbog ogromnih gubitaka koji se procjenjuju na desetke tisuća maraka dnevno, ozbiljno je zaprijetilo da će tužiti Federaciju BiH i zatražiti nadoknadu štete koja od svibnja mjeseca iznosi više milijuna maraka.

U Federaciji BiH posluje više od 600 dioničkih društava (d.d.) među kojima su najznačajnija banke. Ukupan kapital ovih društava veći je od 11 milijardi maraka.

Dioničari kojih je u FBiH registrirano oko 350.000 ne mogu vjerovati da je jedno državno tijelo jednostavno prestalo raditi, odnosno da je cijelo tržište kapitala prestalo s radom.

Šteta koju im je napravio prestanak i blokiranje rada Povjerenstva za vrijednosne papire je gotovo neprocjenjiva. Hasan Ćelam iz Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH potvrđuje da je riječ o astronomskim iznosima te ističe kako štete koje će se zbog ovog vidjeti u budućnosti ne želi ni zamišljati.

Podsjetimo, sve je krenulo s odlukom Vrhovnog suda FBiH u jednoj tužbi nakon koje se u Povjerenstvu za vrijednosne papire plaše izdati ijedno rješenje. Naime, Vrhovni sud FBiH je u presudi naveo da se poništava jedno rješenje Povjerenstva, iz razloga što je doneseno nakon isteka mandata članovima Povjerenstva.

U obrazloženju ove presude Vrhovni sud je naveo i da nakon toga nemaju ovlasti za donošenje osporenog rješenja te da su, po isteku mandata, “članovi Povjerenstva eventualno samo mogli obavljati neke tehničke poslove dok se ne imenuju novi članovi Povjerenstva, bez obzira na negativne posljedice na tržištu kapitala u FBiH, koje mogu nastati dok se ne imenuju novi članovi Povjerenstva”.

Presuda se odnosi na konkretan upravni akt, no iz Povjerenstva navode kako je potpuno nejasno što su to “tehnički poslovi” koje bi oni smjeli obavljati jer to nije propisano ni zakonom niti nekim drugim propisom.

Uz to navode da oni ne mogu doslovno obavljati ono za što je Povjerenstvo osnovano posebnim (lex specialis) zakonom, a to je propisivanje, poduzimanje i nadziranje mjera kojim osigurava učinkovito funkcioniranje tržišta vrijednosnih papira i zaštitu interesa investitora i javnosti, ali ističu i da su dužni vršiti funkciju sve do razrješenja, jer oni nisu razriješeni.

Sam problem s mandatima članova Povjerenstva traje od 2009. godine, kad je, koincidencija, donesena i presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić – Finci”.

Trenutačni sastav Povjerenstva nije razriješen niti je imenovan novi, premda je Povjerenstvo, u cilju kontinuiteta funkcioniranja ove institucije, tijela nadležne za imenovanje, prije svih predsjednika i dopredsjednike FBiH te Parlament FBiH, više puta pisano obavijestilo o tome.

Političari, ponovno se pokazalo, previše ne mare za druge probleme osim kad je riječ o podjeli fotelja, sve dok voda ne dođe grla. Vlada FBiH je, kad je postalo očigledno da je vrag odnio šalu, dala “autentično tumačenje” zakona prema kojemu bi “članovi Povjerenstva za vrijednosne papire radili do izbora novih članova”.

No, Parlament FBiH je to tumačenje odbio. Parlamentarna većina inzistira na primjeni zakona donesenog prije deset godina, a koji do danas nikad nije primijenjen. Prema tom zakonu članovi Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH trebali bi se izabrati na javnom natječaju i parlamentarci su za sve krivili predsjednika FBiH Živka Budimira i potpredsjednike FBiH Svetozara Pudarića i Mirsada Kebu.

Predsjednik FBiH Živko Budimir donio je odluku o raspisivanju javnog natječaja za izbor članova Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH. Ta odluka je potpisana i upućena u daljnju proceduru.

Službene novine FBiH jučer su objavile i tu odluku i javni natječaj. No, sam izbor novog povjerenstva mogao bi se oduljiti i dogodine. Naime, nitko ne može jamčiti da će se cijeli postupak završiti za mjesec dana. Nakon što se završi javni natječaj postoji i mogućnost žalbe i ne treba sumnjati da će barem jedan kandidat koji ne “upadne” u ovo povjerenstvo uložiti prigovor. Sama procedura je izuzetno složena i nikad se do danas nije provodila u praksi.

Predsjednik FBiH Živko Budimir uputio je sukladno dosadašnjoj praksi odluku o imenovanju članova Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH još u veljači prošle godine i to uz suglasnost obojice potpredsjednika FBiH. Dom naroda FBiH je potvrdio tu odluku, no Zastupnički dom je uporno odbijao staviti ju na dnevni red. Zadnji put se to pokušalo ljetos.

Zbog mogućnosti da se žalbama blokira proces izbora članova Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH kroz javni natječaj pomoću stalnih žalbi, predsjednik FBiH i potpredsjednici su pokrenuli i spor protiv Parlamenta FBiH pokušavajući na taj način otvoriti mogućnost izbora članova navedenog povjerenstva onako kako je to do sad rađeno.

Predsjednik FBiH Živko Budimir kazao je pak kako je blokada izbora preko javnog natječaja moguća i sumnja kako je riječ o različitim interesnim lobijima koji žele blokirati tržište kapitala u BiH.

Javnosti je poznato što se događa oko “Bosnalijeka” i “Fabrike duhana Sarajevo”. Ni ja niti ijedan od dopredsjednika FBiH sigurno ne pripadamo nijednom od tih lobija – kaže Budimir za Dnevni list i ističe kako je i njemu i dopredsjednicima FBiH u interesu što prije doći do formiranja novog Povjerenstva za vrijednosne papire koje neće biti pod političkom ili interesnog kontrolom bilo kakvih lobija u BiH.

(bljesak.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime