Stranci od RS traže blizu dvije milijarde maraka

0
7

indexSlovenija  – Sudsko rješenje o naplati 155 miliona maraka od zvorničke “Alumine”, kćerke firme Fabrike glinice “Birač”, koje potražuje litvanska AB “Ukio banka”, samo je jedno u nizu faktura koje bi strane kompanije ili vlade mogle ispostaviti Republici Srpskoj i time potpuno blokirati njeno daljnje funkcioniranje. Najveći tužbeni zahtjevi koji stoje pred Vladom RS teški su skoro dvije milijarde KM. 

Preciziran iznos

Astronomska cifra od skoro 1,5 milijardi KM odnosi se na tužbu Slovenije protiv Rudnika i termoelektrane (RiTE) “Ugljevik” zbog uloženog novca prilikom njegove izgradnje i neisporučene električne energije. Tužba “Elektrogospodarstva Slovenije” protiv RiTE “Ugljevik” podnesena je prije četiri godine, ali je pažnju privukla tek prije godinu, kada je u tužbenom zahtjevu iznos s oko 70 miliona povećan na 1,5 milijardi KM.

– Ovaj tužbeni zahtjev nerealan je i predimenzioniran, a cijela priča oko navedenog privrednog spora konstruiše se kroz tekstove o navodnom poravnanju između “Elektrogospodarstva Slovenije” i RiTE “Ugljevik”. Mnogo elemenata ove tužbe je sporno, ali o tome odlučuje sud – stav je Vlade RS.

Viši privredni sud u Banjoj Luci u martu ove godine odbacio je žalbu Slovenaca i potvrdio ranije rješenje Okružnog privrednog suda u Bijeljini koji se oglasio nenadležnim za ovaj predmet i odbacio tužbeni zahtjev. No, krajnji ishod spora je i dalje neizvjestan i on još nije pravomoćno okončan. U RiTE “Ugljevik” visinu odštetnog zahtjeva ocjenjuju “zastrašujućom”, ali ne vjeruju ni da će tužilac odustati od njega.

S druge strane, iz entitetske vlade smatraju da je, prema propisima EU, čija je Slovenija članica, ova kompanija davno trebala biti izbrisana iz privrednog registra, a tužbu ocjenjuju kao “izigravanje” Sporazuma o sukcesiji SFRJ.

Traže odštetu

Također, revizorska kuća “Deloitte” sredinom godine, naime, upozorila je da bi se RiTE “Gacko” mogla suočiti s tužbama višim od 250 miliona KM. Protiv ovog preduzeća tužbeni zahtjev su podnijeli manjinski akcionari zbog sklapanja ugovora s Češkom elektroprivredom (ČEZ) u iznosu od 113,6 miliona KM.

– Također, ČEZ je podnio zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv RiTE “Gacko”, odnosno “Elektroprivrede RS”, kojim traži isplatu odštete od 115,3 miliona KM – navodi se u izvještaju ove revizorske kuće.

Entitet sve bliže ponoru

Da RS prijeti ispostavljanje novih faktura, ocjenjuju i u SDS-u. Predsjednik stranke Mladen Bosić upozorio je, naime, na aferu sa ČEZ-om.

– Očekuje se da se nešto slično kao s Litvancima desi i s ugovorom koji je ČEZ imao s RiTE “Gacko”. RS je svakim danom sve bliže ivici ponora – istakao je Bosić.

(avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime