Strana ulaganja u BiH premašit će milijardu maraka

0
0

eurosBiH  ̶  Izravne strane investicije u BiH bi idućih godina trebale zabilježiti rast, pa se tako očekuje da čak premaše “magični” iznos od milijardu maraka.

Pokazuju to projekcije stranih izravnih ulaganja za razdoblje 2014 – 2017. godina, svrstane u Nacionalni program ekonomskih reformi, koji je Vijeće ministara BiH usvojio na svojoj posljednjoj sjednici.

Ipak, u ovom dokumentu se upozorava i na niz čimbenika koji bi mogli uticati na neispunjavanje plana stranih investicija u BiH, a koji se najviše odnose na moguća smanjenja ulaganja u naftni i djelimično u elektroenergetski sektor, te nezainteresiranosti stranih ulagača za privatizaciju preostalog državnog kapitala. Kako je pojašnjeno, kod velikog broja planiranih projekata u idućim godinama upitan je pronalazak strateškog partnera i načini financiranja, što bi svakako moglo ugroziti plan investicija.

Tako se, prema procjenama sadržanim u ovom dokumentu, ove godine očekuju izravna strana ulaganja u iznosu od 880 do 940 milijuna KM.

– Ulaganja u elektroenergetski sektor u ukupnom iznosu od oko 690 milijuna KM, i to tvrtke EFT do 340 milijuna KM, ‘Comsar Energy Ltd.’ do 200 milijuna KM i ‘Termoelektrana – Toplana’ (TE-TO) Zenica 150 milijuna KM, te ulaganja u ostale sektore u rasponu od 190 do 250 milijuna maraka – stoji u ovom dokumentu.

Kako su naveli, ulaganja EFT grupe u TE Stanari iznose oko 300 milijuna maraka, a očekuje se i početak gradnje HE Ulog od strane iste grupe s prosjekom godišnjeg ulaganja do 40 milijuna maraka. Dalje, “Comsar Energy Ltd.” planira početak gradnje HE Mršovo ukupne vrijednosti oko 200 milijuna KM, što bi godišnje u prosjeku donosilo oko 50 milijuna KM.

– Tu je i nastavak ulaganja u TE Ugljevik 3 u iznosu od 150 milijuna KM. U ovoj godini TE-TO Zenica nastavlja izgradnju s pretpostavljenim ulaganjem do 150 milijuna KM – navedeno je u ovom programu.

Prema projekciji, izravna strana ulaganja u sljedećoj godini bi bila od 980 do 1,080 milijardi maraka. Od tog iznosa, ulaganje u elektroenergetski sektor bi iznosilo oko 680 milijuna KM – ulaganje EFT grupe oko 230 milijuna KM, “Comsar Energy Ltd.” do 200 milijuna maraka i TE-TO Zenica 250 milijuna KM. Tu je i ulaganje u izgradnju dvije dionice autoputa na koridoru 5c, koje bi donijelo 100 milijuna maraka, dok bi prosječno ulaganje u ostale sektore bilo u rasponu od 200 do 300 milijuna maraka.

– Izvjestan je početak izgradnje dionice autoputa Doboj – Vukosavlje, koji bi donio 50 milijuna KM, te dionice Doboj Jug – Žepče sa 50 milijuna KM – stoji u ovom programu. Kada je u pitanju 2017. godina, procjene su da bi strana ulaganja mogla biti u rasponu od 940 do 1,040 milijardi maraka. Najveći iznos opet odlazi u elektroenergetski sektor i to 440 milijuna maraka. Pored toga, tu je ulaganje u autoceste od 200 milijuna KM, te ostale investicije u rasponu od 300 do 400 milijuna maraka.

(abcportal)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime