Štrajkovi glađu obilježili godinu

0
3

1502099Tuzla – Tokom 2016. godine na području TK-a protestovalo je na stotine radnika, a glađu su štrajkovali radnici četiri preduzeća.

Kao nijedne godine dosad, u prethodnoj godini je u Tuzlanskom kantonu u četiri navrata, u četiri različite firme, štrajkovalo više od stotinu radnika. Štrajkovali su bivši radnici Konjuha, Livnice čelika, Tuzla-Kvarca i TTU-a.

Tako je, kao i mnoge godine ranije, i prošla godina obilježena protestima i štrajkovima radnika koji su bez svojih radnih mjesta, plata i staža ostali zbog kriminalnih privatizacija ili zbog indolentnog ponašanja vlasti, koja je mirno posmatrala kako se krčme milioni maraka, uglavnom državnog kapitala.

 Prošla godina je bila najteža za radnike TTU-a - Štrajkovi glađu obilježili godinu
Prošla godina je bila najteža za radnike TTU-a

Istina, u 2016. godini izostali su masovni protesti, ali ne zbog toga što su problemi radnika riješeni, nego zato što je Vlada TK-a svojim izmjenama Zakona o javnom okupljanju radnicima onemogućila da protestuju tamo gdje su se njihovi problemi morali riješiti i gdje su, često, i nastajali – ispred zgrada Vlade, Skupštine i sudova. Umjesto toga, članovi Vlade i Skupštine radnike su slali na zapuštene parkinge, daleko od mira svojih kancelarija. Stoga su se radnici uglavnom okretali rigoroznijem obliku protesta – štrajku glađu.

Cijele godine protestovali su radnici tuzlanske Tvornice transportnih uređaja (TTU). Protestima su obilježili početak godine, protestujući već prvog radnog dana u godini. Za štrajk glađu su se odlučili u novembru, kada je bilo jasno da se Elektroprivreda BiH i RMU Banovići nastoje dočepati TTU-a za cijenu deset puta manju od realne.

Laži i prevare

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU-a, kazao je kako je 2016. godina bila najteža za radnike, iako je TTU prodat firmi TTU Energetik, čiji su suosnivači EPBiH i RMU Banovići, a rješavanje njihovih problema se nazire.

– Mi smo izgubili fabriku, to je sad definitivno. Jesu je kupili, ali u njoj neće bit’ ovih radnika. Neće bit’ zaposleno 150 ljudi, kako nam je Fadil rekao. Neće biti isplaćeno osam zadnjih plata. I to je Fadil bio rekao. A od novca koji će biti uplaćen, to nam je sad već potvrđeno, neće se moći uvezati staž svim radnicima. Nije ovo nikakva pobjeda, ni Fadilova ni Begina. Ovo je jedna podvala u kojoj radnici gube sve za što su radili cijeli život, kazao nam je Terzić.

 Radnici Livnice strahuju da ne ostanu bez svega - Štrajkovi glađu obilježili godinu
Miren ALJIĆ: Radnici Livnice strahuju da ne ostanu bez svega

Štrajk TTU-a je bio posljednji u godini, a prvi koji su u 2016. glađu štrajkovali su radnici Fabrike namještaja Konjuh, tačnije njihovi bivši penzioneri, koji se nisu mogli penzionisati zbog propusta u radu dijela menadžmenta, čiji višemilionski kriminal istražuje Kantonalno tužilaštvo TK-a.

Nakon devetodnevnog štrajka glađu radnika Konjuha, uslijedio je štrajk radnika bivše Livnice, koji su kroz kriminalnu privatizaciju prebačeni na sestrinsku firmu Bosnia Valves i, uprkos činjenici da je ta privatizacija poništena, nikada nisu vraćeni u matičnu firmu. Zbog ovakve odluke i pasivnosti ranijih kantonalnih vlada, radnici su i dalje u opasnosti da ostanu bez svega što su zaradili, s obzirom na to da firma Bosnia Valves uopšte nema stečajnu masu iz koje bi se radnici namirili. Štrajk je prekinut „svečanim“ dolaskom savjetnika federalnog premijera Suvada Osmanagića, koji je radnicima obećao i zarađene penzije i punu revitalizaciju fabrike. Ni godinu nakon obećanja, nijednom radniku nije uvezan staž, a premijer FBiH Fadil Novalić otvoreno je rekao da o revitalizaciji niko i ne razmišlja.

Onda su glađu štrajkovali i radnici Tuzla-Kvarca, punih 19 dana, a četvorica radnika su u jednom trenutku čak prijetila i da će skočiti sa silosa visokog tridesetak metara. Radnici su štrajkovali zbog odbijanja Vlade TK-a da im da koncesiju za eksploataciju pijeska. Cijela priča je na kraju okončana pozitivno, s obzirom na to da je nakon štrajka Tuzla-Kvarc dobio i strateškog partnera, uz pomoć kojeg je vratio gotovo sve poslove, mada u smanjenom obimu. Krajem godine je odbačena i optužnica koju je zbog navodne krađe pijeska protiv ove firme podiglo Kantonalno tužilaštvo TK-a.

Protestovali su još i radnici Remontmontaže, čiji direktor sabotira uvezivanje staža iako novac za to postoji. Uprkos tome što su radnici obavijestili sve nadležne institucije, među kojima i Vladu TK-a, već pola godine problem nije riješen. Jedni u nizu su i radnici gračaničke Fortune koji su, nakon što ih je oko 200 ostalo bez posla zbog pokretanja stečajnog postupka u ovom preduzeću, također protestovali.

Aerodrom i Dita

Da je protekla godina imala i pozitivnih aspekata, pokazuje nam priča o Međunarodnom aerodromu Tuzla, koji je u 2016, u odnosu na godinu ranije, imao čak 80 hiljada putnika više. Priča će u 2017. biti još nevjerovatnija, s obzirom na to da je planirano da Tuzlanski aerodrom u toku godine ugosti oko pola miliona putnika. Da bi se to postiglo, neophodna su proširenja kapaciteta, koja su već dogovorena.

– Projektna dokumentacija će biti završena do kraja januara, kada idemo u proširenje odlaznih i dolaznih terminala. Uz sve to, sredinom januara ćemo u pogon pustiti i moderna pristupna svjetla, čime će naš aerodrom zadovoljiti apsolutno sve međunarodne uslove, kazao je direktor aerodroma Rifet Karasalihović.

Prethodnu godinu obilježila je i istrajnost radnika Fabrike deterdženata Dita Tuzla, koja već drugu godinu zaredom uspješno posluje kroz stečajni postupak. Modernizovali su svoju proizvodnu liniju i u mogućnosti su proizvoditi cijeli asortiman koji su proizvodili u najboljim godinama.

 Godinu obilježila i istrajnost radnika Dite  - Štrajkovi glađu obilježili godinu
Godinu obilježila i istrajnost radnika Dite

– Mi u ovom trenutku možemo proizvesti apsolutno svaki proizvod iz svog asortimana, ali proizvodimo samo ono što se sigurno prodaje u Bingu i Konzumu, jer za ostale proizvode još nemamo pokazano interesovanje, ali tehnološki cijeli proces je zaokružen, kazao nam je Almir Bajrić, zamjenik stečajnog upravnika u fabrici deterdženata Dita Tuzla.

Za cijenu od 14 miliona KM, Dita još nije našla svog kupca, a nedavno je bezuspješno zatvorena i peta prodaja mada postoje naznake da bi se prodaja mogla okončati u ovoj godini.

Uz ovo, Tuzla i Tuzlanski kanton su u prethodnoj godini prvi put nakon 20 godina zabilježili veći broj zaposlenih, nego nezaposlenih osoba.

(oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime