Štrajk u doba pandemije: Ljekari primorani na borbu dok pacijenti čekaju na trijažu

0
3
Gužve pred domovima zdravlja nisu ništa novo za Sarajlije, ali najava zdravstvenih radnika da će u narednim danima pružati pomoć samo hitnim pacijentima sluti i na veće nagomilavanje pacijenata u trijažnim punktovima ispred zdravstvenih ustanova.

Danas, prvog dana nastavka štrajka, obišli smo nekoliko domova zdravlja. Na vratima ustanova jasno piše da je generalni štrajk, ali kako smo primijetili, ljekari uredno primaju pacijente. Građani s maskama čekaju u redovima pred punktovima, ali teško se može govoriti o pravilnom držanju fizičke distance.

Glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić govori nam da su ljekari protekla četiri mjeseca ulagali sve svoje napore, dok je štrajk bio po strani.

“Zdravstveni radnici bili su na raspolaganju građanima u svim uslovima. I dalje ćemo se truditi da usluga prema građanima bude maksimalno optimizirana u datim okolnostima. Ipak, nismo svemoćni, ali najvažnije je da pacijenti kao krajnji korisnici ovo ne osjete”, kazao nam je Šarkić.

Da li će i kako građani osjetiti štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo u vrijeme pandemije i trijaže, pokazat će narednih nekoliko dana. Šarkić dodaje kako je to “novo normalno stanje”, o kojem mnogi govore, a kojem se i pacijenti i ljekari moraju prilagoditi dok vakcina protiv koronavirusa ne bude dostupna na tržištu.

“Niko ne pravi gužvu što to želi, već zato što moramo zaštititi ljude”, dodaje Šarkić.

Na pitanje koliko pacijenti imaju razumijevanja prema zdravstvenim radnicima i nastavku štrajka, Šarkić kaže da je do sada bilo razumijevanja građana u svim segmentima zdravstevnog sektora, a da li će ga biti u budućnosti, ne može tvrditi.

“Činjenica je da ova trakavica treba biti što prije završena, to jeste da se što prije nađu dvije pregovaračke snage kako bi postigle dogovor. Gužvi ima i bit će ih”, zaključio je Šarkić.

Međutim, sudeći prema trenutnoj situaciji, ovoj trakavici još se ne nazire rješenje. Dok su iz Ministarstva zdravstva KS danas izvijestili da nastavljaju pregovore sa Sindikatom radnika u zdravstvu KS o potpisivanju kolektivnog ugovora, predsjednik Sidnikata Edo Selimić govori nam da oni “nemaju šta pregovarati”.

“Sve je završeno, sve je ispregovarano, ostalo je samo da premijer Nenadić odluči prihvata li koeficijente ili ne. Nema više nikakvih pregovora i neće ih biti. Ostao je samo član 37. prijedloga Kolektivnog ugovora i da premijer kaže da li ga prihvata ili ne”, istakao je Selimić dodavši da je zdravstvo Kantona Sarajevo neuređeno i sa štrajkom i bez štrajka zdravstvenih radnika.

Inače, u Članu 37. prijedloga Kolektivnog ugovora utvrđeni su povećani koeficijenti za sve grupe složenosti poslova, koji po izračunu Sindikata iznose oko osam miliona KM na godišnjem nivou, a prema obračunu koji je vršio Zavod zdravstvenog osiguranja KS to je oko 13 miliona KM na godišnjem nivou.

Pregovori između Ministarstva zdravstva KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS traju već duže vrijeme, a prošlog mjeseca održano je još nekoliko pregovaračkih sastanaka. Pregovarački timovi Vlade KS i Sindikata uspjeli su usaglasiti veliki dio teksta Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, ali ostale su neusaglašene tri tačke. To su sporni Član 37., naziv kolektivnog ugovora i početak njegove primjene s obzirom na to da sindikat insistira na retroaktivnoj primjeni ugovora od januara ove godine.

Svaki naredni dan zdravstveni radnici će izlaziti pred ustanove u periodu od 10:30 do 11 sati, što su učinili i danas, a sutra su najavili izlazak pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime