Štrajk na UNSA do daljnjeg: Fakulteti traže redovno finansiranje, tvrde da studentska prava neće biti ugrožena

0
3

strajk-na-unsa-do-daljnjeg-fakulteti-traze-redovno-finansiranje-tvrde-da-studentska-prava-nece-biti-ugrozena_1410180049Sarajevo – Od danas je 13 fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) u štrajku zbog kojeg je do daljnjeg odgođena nastava, kao i sve profesorske djelatnosti – predavanja, ispiti, konsultacije i novi upisi na fakultete, javlja Anadolija.

Pored ostalih, u štrajku je i Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Profesorsko osoblje FPN-a, kako tvrdi predstavnik Štrajkačkog odbora FPN-a Suljo Borovina, profesori FPN-a su odlučni u tome da se pronađe rješenje statusa Univerziteta, prije svega finansijskog pozicioniranja tj. prelaska finansiranja sa grantova na budžetsko.

Tvrdi kako su podršku fakultetima, na junskoj sjednici dali Senat i Rektorat UNSA.

“Fakultet političkih nauka u Sarajevu je stupio u štrajk. Odluka o tom štrajku je donesena još ljetos. Tu odluku su podržali Senat i Rektorat na junskoj sjednici”, kazao je Borovina.

Osnovni problem je, kako navodi, grantovsko finansiranje Univerziteta.

“Visoko obrazovanje se finansira na grantovski način, a to znači, pojednostavljeno: kada Vlada Kantona Sarajevo ima para, ona uplati, a kada nema, nije ni dužna. Počele su kasniti tranše za plaće i to je bio samo povod za štrajk”, zaključio je Borovina.

Nastavni kadar sve stariji, a nema prijema novog

On navodi kako, osim izmjene načina finansiranja, profesori traže i rješavanje pitanja akademskog napretka i stručnog usavršavanja nastavnika.

“Dugo vremena, već 10 godina, Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo zabranjuju prijem novih asistenata. Fakultet stari, profesori idu u penziju, a ne primaju se novi i tako dolazi do opterećenja kadra”, navodi Borovina.

Budući da je štrajk pripreman više mjeseci i u skladu je sa zakonom, kako navodi Borovina, Vlada KS je pred početak štrajka isplatila zaostale grantove.

“Podršku od Senata smo imali do prije nekoliko dana. Vlada je izvršila nekoliko uplata do početka štrajka. Senat je ocijenio kako su ispunjeni minimalni uvjeti te kako nema potrebe za štrajkom. Međutim, Centralni odbor sindikata smatra da je ključni razlog štrajka rješavanje statusa Univerziteta putem kolektivnog ugovora. To nije ispunjeno”, kazao je.

Govoreći o brojnim problemima sa kojima se susreće visoko obrazovanje u BiH, Borovina navodi kako je problem i u nezainteresovanosti i neulaganju u obrazovni sistem.

“Visoko obrazovanje je odavno na margini. Visoko obrazovanje se ne bavi naukom jer poslodavac, Vlada Kantona, ne izdvaja za nauku ni jedan fening. Kako je moguće da se odvija proces visokog obrazovanja bez bavljenja naukom. Ako nemate kvalitetne kadrove, ko će voditi društvo.”

Studentima, prema svemu sudeći, neće biti narušena studentska prava. Svi ispiti biće prolongirani i održani nakon obustave štrajka.

“Rokovi za ispite se samo prolongiraju. Studenti tu neće izgubiti ništa. Nisu sporne obaveze prema studentima, sve službe rade, ali jedino nema nastavnih aktivnosti”, zaključuje Borovina te dodaje kako je podršku štrajku dala i Asocijacija studenata Fakuleta političkih nauka u Sarajevu.

Da postoji podrška studenata Univerziteta u Sarajevu štrajku potvrdio je i član Predsjedništva Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Amar Nurković.

“Studenti Univerziteta u Sarajevu podržavaju sve zahtjeve Sindikata Univerziteta. Ali i štrajk podržavamo. Smatramo da su zahtjevi apsolutno opravdani. Ispunjenjem tih uslova poboljšaće se i obrazovanje studenata”, napominje Nurković te dodaje kako i poslodavac, Vlada Kantona Sarajevo, i Univerzitet moraju naći zajedničku riječ kada je u pitanju problem finansiranja Univerziteta.

“Jedini problem za koji mi smatramo da postoji jeste da se štrajk organizuje za vrijeme septembarskih ispitnih rokova i da se organizuje 20 dana pred izbore”, naglsio je Nurković koji naglašava kako se nada da zbog navedenih razloga neće doći do politizacije.

Ekonomsku sigurnost i finansiranje iz budžeta traži i Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, koja je također danas stupila u štrajk.

Predsjednica sindikalne organizacije ALU Anja Bogojević navodi kako je štrajk samo nastavak dugogodišnje borbe za kvalitetnije obrazovanje.

Apel za dijalog

“Akademija je  odlučila da jednostavno stane na kraj cijeloj ovoj represiji i politici prema Univerzitetu. Tu je spisak razloga, a prvi je nemogućnost funkcioniranja. Zatim, kadar, nastavnici i asistenti rade na minimumu uslova. Ugrožen je cijeli nastavni proces i studenti. Sve je dovedeno u pitanje”, navodi Bogojević te dodaje kako je štrajk akt na koji je Akademija bila primorana.

“Ovo je apel kako bi nas druga strana čula. Dijalogom moramo da pronađemo rješenje. Moramo probati vratiti vjeru u obrazovanje”, zaključuje Bogojević.

Prema riječima predsjednice sindikalne organizacije ALU, cijeli kolektiv je izrazio podršku borbi sindikata koja podrazumijeva vraćanje statusa koji pripada ALU.

“Dobili smo podršku i od predstavnika studenata. Naši studenti itekako osjete politiku Vlade KS na svojoj koži, to i njih ugrožava. Studij na Akademiji likovnih umjetnosti iziskuje materijale i oni imaju minimum toga”, zaključuje Bogojević te dodaje kako su sve aktivnosti na ALU obustavljenje do daljneg, a kad ponovo počnu raditi, nastava i ispitni rokovi odvijat će se prema planu i programu.

Inače, UNSA broji 25 fakulteta i akademija, a zvanično ga je osnovala tadašnja Skupština RBiH 1949. godine donijevši Zakon o Univerzitetu u Sarajevu.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime