Strah u Višegradu: Šta radi SIPA dok četnici prijete “vraćanjem oduzetih teritorija”?

0
38

71-616x462Višegrad  ̶  Nakon što su pojedini mediji objavili vijest i sliku zastave, SIPA je reagirala za manje od 24 sata. Nisu našli ništa, mještani su skinuli zastavu za koju tvrde da ju je postavio “neko sa strane”, ali je ipak uslijedio izvještaj Tužilaštvu BiH.

Ovaj događaj od prije nešto više od mjesec dana mogao je ilustrirati spremnost ove zemlje da se suoči sa svakom potencijalnom sigurnosnom prijetnjom, međutim, bio je sve samo ne to. SIPA nije sigurnosna agencija koja služi svim građanima podjednako, a Tužilaštvo BiH kod izdavanja naloga za pretrese i istragu ponekad više vodi računa o formi nego suštini. Potvrdu ovih tvrdnji dobili smo u protekla dva-tri dana.

U petak su se u Višegradu okupili četnici. Njih više od stotinu postrojilo se u vojnoj formaciji, a smotru su izvršili čelnici Ravnogorskog četničkog pokreta.

Ljudi u crnim uniformama, šubarama na glavama i kokardama, unijeli su veliki nemir među građane, posebno Bošnjake, koji se dobro sjećaju da su baš sa tog istog mjesta, 1992. godine, četnici krenuli u ubijanje svega što nije srpsko. I tada je bila smotra, a potom strijeljanje i privođenje nesrba.

– Ovo je vojska koja je spremna da čuva svoje teritorije i da vrati oduzete. Ovdje u našoj otadžbini ne vladaju ni Evropska unija, niti neko treći, već mi Srbi – rekao je u petak u Višegradu Jovo Vukeljić, predsjednik Ravnogorskog četničkog pokreta RS-a.

Na sve ovo Tužilaštvo BiH i SIPA nisu ni okom trepnuli. Čovjek je postrojio, kako je sam rekao vojsku, de fakto paravojsku, obećao rat za teritoriju i nikom ništa.

Da li je potrebno da Jovo i njegova bratija sa tavana skinu kame, a ispod šljiva iskopaju mitraljeze, pa opet, treći put u 70-ak godina, počnu klati i ubijati Bošnjake i ostale nesrbe u Podrinju?

Hoće li tek tada reagirati SIPA i Tužilaštvo BiH?

(J. Bojić/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime