Stradanje Srebreničana iz kolone

0
4

Srebrenica – Vještak Odbrane Ratka Mladića rekao je da su hiljade Muslimana iz Srebrenice poginule pri proboju iz obruča Vojske Republike Srpske (VRS), a da nisu bili žrtve strijeljanja.

Vještak Dušan Pavlović izjavio je da je tokom noći između 12. i 13. jula 1995., dok je kolona iz Srebrenice prelazila regionalni put, vatrom VRS-a ubijeno oko 700 boraca Armije BiH (ABiH) i civila.

Pavlović, koji je sa svjedočenjem počeo u ponedjeljak, kazao je da je u proboju kolone poginulo od 2.000 do 3.000 muškaraca. Oni su – po izjavama očevidaca – stradali u zasjedama VRS-a, ali i u međusobnim borbama ili samoubistvima, rekao je Pavlović.

Mladićev branilac Branko Lukić u sudnici je citirao nekoliko izjava koje su preživjeli iz kolone dali organima ABiH nakon što su stigli u Tuzlu. Prema dokumentu Ministarstva odbrane BiH, očevici su, poslije artiljerijskog napada VRS-a na kolonu koja je prelazila put Konjević Polje – Nova Kasaba, “vidjeli oko 1.000 ubijenih kraj samog asfalta”.

Po drugom očevicu, citiranom u istom dokumentu, pripadnici srpskih snaga su “iz tenka ispaljivali granate na kolonu i ubili oko 500 Bošnjaka”.

Pavlović je komentarisao te izjave i naglasio da je, procjenjujući da je pri prelasku puta bilo ubijeno “najmanje 700” ljudi iz kolone, primijenio “konzervativni pristup”.

“Izabrao sam njihove najmanje procjene”, kazao je svjedok.

Mladić, nekadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih Srebreničana. Prema optužnici, kolona od oko 15.000 muškaraca, od kojih je trećina bila naoružana, krenula je 12. jula 1995. godine u proboj iz Srebrenice, a tokom narednih dana VRS joj je postavljala zasjede.

Sudi mu se i za granatiranje i snajperske napade na Sarajevo, progone koji su 1992. godine poprimili razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na početku ročišta, tužioci su unakrsno ispitivali bivšeg pripadnika obezbjeđenja Alije Izetbegovića koji je u utorak posvjedočio da su Izetbegović i bivši reisul-ulema Mustafa Cerić u zimu 1994. godine organizovali napad na sarajevsku pijacu Markale.

Veći dio unakrsnog ispitivanja protekao je iza zatvorenih vrata, zbog zaštite identiteta svjedoka GRM-116. Međutim, u otvorenom dijelu zasjedanja, svjedok je, na pitanje tužioca, potvrdio da je u jedinici “Biseri”, koja je obezbjeđivala Izetbegovića, bilo i Srba, kao i među članovima tadašnjeg Predsjedništva BiH.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 17. decembra, unakrsnim ispitivanjem vještaka Pavlovića.

(jsutice-report.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime