Stotinu novih kadeta Granične policije BiH položilo zakletvu

0
354

Granična policija Bosne i Hercegovine (GPBiH) danas je u Sarajevu upriličila svečanu ceremoniju polaganja zakletve Devete klase kadeta ove policijske agencije. Stotinu kadeta pohađalo je osnovnu policijsku obuku prvog nivoa u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru.

Odbranivši završni rad, kadeti su stekli uvjete za čin “policajac”.

Direktor GPBiH Zoran Galić, u obraćanju novim kolegama i prisutnim zvanicama, istaknuo je koliko je, trenutno, brojnih izazova za policijsku agenciju, na čijem je čelu važno kadrovsko pojačanje.

“Sigurno vam je poznato da se GPBiH susreće s problemom nedostatka kadrova i problemom povećanog priliva ilegalnih migranata, tako da će nam novih 100 policajaca dobro doći da osvježimo naše osoblje i donekle popunimo kapacitete. Uvođenjem u naše redove dodatnih snaga, stvorit ćemo uvjete da efikasnije odgovorimo na trenutnu situaciju uzrokovanu neregularnim ulaskom migranata. Relevantne prosudbe ukazuju da će se u ovoj godini broj ilegalnih migranata, koji će pokušati ući u našu zemlju, povećati za oko 30 posto. Ova činjenica će predstavljati novu zadaću i još veći izazov za GPBiH, ali i za čitavo bh. društvo. Ono što nas ohrabruje jeste činjenica da je u toku odabir još novih 100 kadeta”, kazao je Galić.

Budućim kolegama poželio je dobrodošlicu u redove GPBiH i kazao da su odabrali častan, zahtjevan i hrabar poziv te da moraju biti svjesni odgovornosti.

“Želim vam kazati da ćete se u svom radu morati uhvatiti u koštac s problemima koji se budu nametali. Ne sumnjam u vašu odlučnost i predanost da prihvatite sve profesionalne izazove. Ponosno nosite policijsku odoru i budite uzor svojoj obitelji i čitavom društvu. Vaša profesija je veoma značajna i zahtjevna, a od vas se očekuje da stalno radite na svom stručnom i profesionalnom usavršavanju”, poručio je Galić novim kolegama prilikom obraćanja.

Prisutnima se obratio i pomoćnik ministra sigurnosti BiH Ermin Pešto, koji je poželio dobrodošlicu kadetima.

“Danas je veoma važan dan, kako za GPBiH, tako i za vas buduće policijske službenice i službenike koji ste odabrali ovaj častan i odgovoran poziv. Obučeni policajci za nas predstavljaju veliko kadrovsko pojačanje, posebno u situaciji kada se BiH suočava s povećanjem sigurnosnih prijetnji koje se prije svega odnose na ilegalne migracije”, kazao je Pešto dodavši da je pred novim policajkama i policajcima velika odgovornost, ali i šansa da, kroz obavljanje poslova za koji su pripremljeni i uvježbani, daju veliki doprinos društvu i očuvanju vladavine prava i sigurnosti svih građana.

Kadeti su se školovali prema novom nastavnom planu i programu, usaglašenom s nastavnim planovima i programima svih policijskih agencija u BiH, koji su usklađeni s evropskim standardima. Nakon uspješno završene obuke i današnjeg polaganja svečane zakletve, oni su primljeni u GPBiH na probni rad od 12 mjeseci. Za najboljeg kadeta proglašen je Ashar Matoruga.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime