Stolac: Obilježena 23. godišnjica zločina nad logorašima u logoru “Koštana bolnica” (FOTO)

0
11

Stolac – Povodom obilježavanja 23. godišnjice od formiranja i postojanja bivšeg logora “Koštana bolnica” u Stocu bivši logoraši posjetili su danas prostor gdje su ’90-tih godina vršena mučenja i ubijanja nedužnih ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Udruženje logoraša Stolac obilježilo je 23. godišnjicu zločina nad logorašima u logoru “Koštana bolnica” te su se prisjetili oko 100 ubijenih u ovom logoru.

Nekada bolnica čuvena po liječenju koštanih oboljenja, pretvorena je u zloglasni logor i umjesto liječilišta postala mučilište za građane bošnjačke nacionalnosti Stoca i okolnih sela (Aladinići, Pješivac, Greda, Prenj, Rotimlja, Borojevići i drugih).

Kroz istoimeni logor koji je bio u funkciji od maja do oktobra 1993. godine je prošlo između 3.000 do 3.500 Bošnjaka, a njih oko 100 je ubijeno. Pripadnici Vojne policije HVO-a, koji su bili zadužena za čuvanje logoraša, zlostavljali su i mučili logoraše na najbrutalnije načine, a mnogi su od zadobijenih povreda i umrli.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković poručio je da je danas u Stocu obilježena 23. godišnjica od formiranja i postojanja zloglasnog logora “Koštana bolnica”.

-To je logor u kojem su vršene strahovite torture, mučenja, ubijanje nedužnih ljudi. To je logor u kojem je ubijeno oko 100 logoraša, a kroz koji je prošlo oko 3.000 – istakao je Mešković.

Naglasio je da su u logor odvedeni svi oni koji nisu pripadali određenom narodu te da su tamo zatvarani, mučeni i ubijani.

– Ovo je danas bila prilika da se oda dužna počast svim ubijenim logorašima i da ih se sjetimo. Da javno progovorimo kroz koju su torturu i patnje prošli logoraši i prilika da pozovemo da svi oni koji su odgovorni kada je u pitanju naredbodavni i organizacioni dio formiranja logora moraju izaći pred lice pravde, odgovarati i da se na kraju istina o ‘Koštanoj bolnici’ mora znati – pojasnio je Mešković.

Prema njegovim riječima, danas je tu bio veliki broj preživjelih logoraša kako iz Stoca tako i sa ostalih područja HNK.

– Bili su tu i predstavnici logoraša iz Švedske, Danske… Položeno je cvijeće na spomen-ploči koja se nalazi na ulazu u bivši logor. Poslali smo jasnu poruku kakvu to sigurnost i historiju ostavljamo našoj djeci. Bez ikakvih naznaka da pozivamo na mržnju i osvetu iz Saveza logoraša BiH šaljemo poruku, a ona je poziv na istinu. Istina je najveća nagrada i poklon koji BiH može dobiti, a sve zbog sigurnije i bolje budućnosti – poručio je Mešković.

Dodao je da sve to rade, izmeđ ostalog, i u cilju da “se ne zaboravi i ne ponovi”. Zbog zločina u ovom logoru pred Sudom BiH procesuirane su tri osobe.

(Faktor.ba; Foto: Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime