Stolac: Javna rasprava Westminster fonadacije – Utječu li vijećnici/ce na kvalitet života?

0
19

Stolac – U ponedjeljak, 23. studenog  2015. godine u Muzeju Stolac – Šarića Kuća sa početkom u 17:00, Westminster fondacija za demokraciju u Bosni i Hercegovini organizira  javnu raspravu na temu “Kako vijećnici/vijećnice utječu na kvalitet života građana/građanki Stoca?” koja će se fokusirati na pitanja koje su to konkretne promjene u zajednici koje mogu ostvariti predstvanici lokalne vlasti i sa kojim se preprekama susreću u svom radu.

Svoje prisustvo su već najavili predstavnici i predstavnice lokalne vlasti u Stocu, Minva Hasić ispred udruženja građana “Orhideja” Stolac, Maja Bošković-Marković ispred HDZ BiH kao i Fadila Čančar ispred SDA.

Pozivaju se svi zainteresirani građani i građanke da prisustvuju ovom događaju, u nadi da će ova diskusija proizvesti nove ideje i podići ključna pitanja i probleme građana i građanki Stoca.

Ovo je druga u nizu javnih diskusija u opštinama/općinama koje Westminster fondacija organizira širom Bosne i Hercegovine, a u okviru svog projekta “Promocija žena u politici u BiH”. U raspravama sudjeluju uključeni/e vijećnici/vijećnice, drugi predstavnici/e lokalne vlasti, kao i predstavnici/e lokalnih organizacija koje se bave temama jednakosti spolova ili drugim temama od konkretne važnosti za lokalni kontekst u Stocu, a i svi zainteresirani/e građani/građanke.

Westminster fondacija za demokratiju (WFD) je vodeća nezavisna britanska fondacija za podršku stvaranju funkcionalne demokratije. WFD je nezavisno javno tijelo, osnovano 1992. godine koje podržava Ured za vanjsku politiku i Ured Commonwealth-a Velike Britanije. Organizacija pruža stručnu podršku u razvijanju parlamentarnih tijela, struktura političkih stranaka i organizaciju civilnih društava – ključnih institucija koje čine funkcionalnu demokratiju.

WFD predstavništvo u Bosni i Hercegovini je osnovano 2014. godine i trenutno radi na projektu “Promoviranje žena u BH politici” koji za cilj ima postizanje veće zastupljenosti žena prije svega na lokalnim izborima 2016. godine, a i općom promocijom važnosti zastupljenosti žena u politici kao jednim od ključnih elemenata inkluzivne demokracije. Rad na ovom projekturealizira se u suradnji sa domaćim političkim strankama i njihovim sestrinskim strankama u Velikoj Britaniji, kao i kroz rad s parlamentima, medijima i na koncu širom javnosti.

Dosadašnje aktivnosti Westminster fondacije za demokraciju u Bosni i Hercegovini uključuju publikaciju pod nazivom “Politika u Našem Dvorištu” koja je kratki vodič kroz sve bitne elemente lokalne vlasti u BiH, te daje smjernice budućim kandidatima/kandidatkinjama za ostvarivanje uspješne kandidature na općinskom/opštinskom nivou u BiH. Također, održano je nekoliko treninga sa potencijalnim kandidatkinjama i blogerkama koje su politički aktivne, a o promoviranju političarki u medijima, vođenju uspješne političke kampanje i drugim segmentima kandidature. Trenutna aktivnost projekta su javne diskusije u lokalnim zajednicama kao i predavanja i diskusije na univerzitetima u većim gradovima u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju.

(poskok.info)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime